“Horoskop” je odšetao u sećanje

Od strane Ozon
0 komentar

Počinjemo priču o prvoj piceriji u gradu, tako kažu oni koji se sećaju otvaranja Horoskopa 1984.godine, jer će ovo mesto uskoro ostati samo u sećanju, osim ako neko na istom mestu ne otvori novu piceriju. Ipak ona neće biti prva, možda će biti lepša, možda će pica biti ukusnija ali… priča o prvoj piceriji u Gradu  je priča o vremenu kada su ljudi živeli stvaran život, kada je bliskost bila princip i pravilo. U svakom gradu i varoši postoje ta mesta iz sećanja, male oaze za “onu tamo omladinu ‘80-tih. To je za njih poznato parče čaršije, nazivali su ga i „prostorom slobode”. 

“Bio je jedan zanimljiv kafić tu u blizini ali meni je u to moje vreme “Horoskop” bio, što bi se reklo “bum”, otvoren je, ne znam,  osamdesetih. Mi smo se tu okupljali, posle škole, bilo je fantastično. Ne sećam se ukusa pice ali se sećam ukusa tog dela mog života. Skoro dve godine smo izlazili u Horoskop pa smo prešli na pijacu “kod česme”, pa Majmunac, Fortuna… to je bila mladost! Priča Sanja i priseća se svoje mladosti.

Picerija Horoskop je otvorena 1984. godine i bila je popularna skoro celu deceniju. U to vreme život u Gradu je bio pun koncerata, društvenih i muzičkih dogadjaja, pa nije ni čudo da se mnogi sećaju da je ovaj lokal posetila popularna grupa Kerber, Crvena jabuka, Plavi orkestar, glumac Dragan Nikolić a neki spominju i Lepu Brenu.

Vlasnici kažu da ovo nije bila klasična picerija, imali su i užičku lepinju, kolače…

Zanimljiva priča, vezana za ovaj lokal jeste da se po pričanju jedan par tu upoznao, zavoleo i nakon toga, godinama, svoje obeležavanje godišnji e ljubavi, proslavljali na istom mestu gde je i počela, u “Horoskopu”.

Priča prve picerije traje i danas a mnogi se ovih dana sete u prolazu pored kuće na kojoj piše “prodaje se” svojih prvih izlazaka.

Izlazilo se u Horoskop, Fortunu, sedelo pored česme, sedelo na “Majmuncu”…

Foto Facebook

“Fortuna je čini mi se bio prvi kafic otvoren u Sremskoj Mitrovici, mislim na Fortunu kod Muzičke škole, zatim  MB, on je bio baš popularan, mislim da u centru preko puta crkve, gde je danas Legend ili PS bio kafić početkom 90-tih, zati

 diskoteka La Boem, Dom Omladine, Rupa u Hotelu Sirmium, otvorila se hala Pinki, tu smo se baš okupljali”, priseća se Sanja.

Početkom osamdesetih izlazilo se u nekoliko lokala po Sremskoj Mitrovici ali najlepše je bilo okupljanje na popularnom “Majmuncu”. Nakon sedeljke, druženja, merkanja i šetnji, odlazilo se u disko klubove.

Večernja okupljanja vikendom na “Majmuncu” počinjala su oko osam uveče i trajala do odlaska u disko klubove.

Početkom 80-tih bila je popularna “Fortuna” koja još uvek radi u samom centru Grada.

Za najbolje provode, mitrovčani se slažu da su bili od 1987. godine, kada je otvorena hala „Pinki.  Sa “Majmunca” se prešlo na plato ispred hale “Pinki”.

Nakon otvaranja hale, otvoreno je i  mnogo novih kafića u kojima su nastajale gradske face čije dogodovštine već prerastaju u urbane legende i prepričavaju se i danas.

Malo toga od noćnog života u Sremskoj Mitrovici je, na žalost, zabeleženo na fotografijama i kamerama, ali postoje trenuci koji su sačuvani od zaborava. 

Mračne devedesete? Možda mlađi Mitrovčani danas i nemoaju takav utisak o poslednjoj deceniji dvadesetog veka jer oni koji su odrastali u tim suludim vremenima se uvek sa osmehom sećaju Doma omladine,, diskoteke M, Oscar, Caspera,  Casablance, Cleavera , kluba MB i Balkana…

Možda Vam se svidi i