Heraldika: Da li znate značenje GRB-a SREMSKE MITROVICE?

Od strane Ozon
1 komentar

Teško se može odoleti bogatoj istoriji grad Sremska Mitrovica nosi, a o čemu danas svedoče Carska Palata, muzej Srema i još uvek dosta neotkrivenih lokaliteta ili onih koji nisu dovoljno istraženi, piše na stranici Heraldika nauka o grbovima.

Grb Grada ima za osnovu štit na kome su na gornjem delu ucrtane tri humke od kojih jedna sa plamenom, a predstavlja simbol borbe i palih žrtava, u sredini rimska tvrđava ispod koje stoji rimski vojnik sa štitom i kopljem, što znači da grad Sremska Mitrovica leži na ostacima rimskog grada Sirmijuma, a zelena podloga sa presečenom talasastom linijom predstavlja polja Srema i reku Savu. U gornjem delu štita je natpis ćirilicom СРЕМСКА МИТРОВИЦА, a u dnu natpis latinicom CIVITAS SANCTI DEMETRII“.

Humke su zelene boje, gradske zidine su smeđe boje, polulopta na kojoj stoji vojnik je zelena, a ucrtana talasasta linija je srebrne boje, kako je utvrđeno još 1967. godine.

Možda Vam se svidi i

1 komentar

Petar 27.09.2021. - 3:44 pm

Tri humke zelene boje, sa plamenom na vrhu jedne, predstavljaju humke sa spomen-groblja koje je podignuto kao pomen na skoro 8000 žrtava ustaškog režima za vreme drugog svetskog rata.

Komentari su zatvoreni.