Gradonačelnica Sremske Mitrovice potpisala Povelju ženske solidarnosti

Od strane Ozon
0 komentar

Gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji potpisale su Povelju ženske solidarnosti, kojom su se obavezale da će, bez obzira na svoju partijsku pripadnost, sarađivati i zajednički delovati u cilju dostizanja pune rodne ravnopravnosti u Srbiji.

Potpisivanje ove povelje je prvi korak u osnivanju Mreže gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, koja je pokrenuta na inicijativu ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović, uz podršku Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji, prenosi sajt UNDP-a.

Od ukupno 169 lokalnih samouprava, žene su u 22 na mestu gradonačenica, predsednica opština i predsednica gradskih opština.

Jedna od njih je i gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović.

Različiti gradovi, ali ne i karijere, uz Mrežu gradonačelnica i predsednica opština u Srbiji, mi ćemo za sve žene koje vode put kroz karijeru, pomoći ali i biti primer i podstrek svim ženama koje će doći posle nas”, rekla je Milovanović

Srbija je jedna od vodećih zemalja u Evropi po zastupljenosti žena na pozicijama odlučivanja u političkom životu, s obzirom da su na čelu Vlade i polovine ministarstava žene, koje takođe čine 40 posto poslanika u Narodnoj skupštini, navodi UNDP.

Potpisivanje Povelje ženske solidarnosti je mali simbol dobre volje među 22 gradonačelnice i predsednice opština u Srbiji. U Srbiji smo dostigli kvantitet kada je u pitanju rodna ravnopravnost i to jeste za ponos, ali ovom mrežom žena želimo da kvalitet njihovog rada, koji nije upitan, učinimo vidljivijim – poručila je ministarka Obradović.

You may also like