Godišnjica smrti patrijarha Irineja

Od strane Ozon
0 komentar

Godišnjica upokojenja patrijarha Irineja obeležava se danas, a 45. Poglavar SPC ostaće upamćen ne samo po blagoj naravi i „jakoj“ reči, vernosti prema crkvi i državi, već i po uvođenju verske službe u Vojsku Srbije, po govoru u UN i ogromnim zaslugama da hram Svetog Save posle skoro devet decenija bude gotov.

Patrijarh Portfirije će povodon prve godišnjice smrti patrijarha Irineja (1930 – 2020) služiti liturgiju u hramu Svetog Save na Vračaru, a završetak izgradnje i unutrašnjeg uređena tog velelepnog zdanja u kojem je sahranjen, ujedno je, kako su za Tanjug rekli najbliži saradnici patrijarha Irineja kruna njegove posvećenosti izgradnji crkvenih bogomolja.

Ustoličen je u januaru 2010. nakon smrti patrijarha Pavla, koji mu je bio blizak prijatelj.

Patrijarh Irinej primio je monaški zavet i posvetio se služenju SPC u veoma teškom razdoblju po završetku Drugog svetskog rata.

Kao profesor i rektor uložio je veliki napor da se obnovi Prizrenska bogoslovija.

Kao episkop niški potpuno je bio posvećen duhovnom ukrepljenju vernika, a veliki uspeh ostvario je i povećanim brojem obrazovanih sveštenika…

Patrijarh Irinej posetio je sve eparhije u regionu i svetu, učinio je posetu autokefalnim pravoslavnim crkvama, učestvovao je u međuverskim i međunarodnim konferencijama i susretima.

U Patrijaršiji je ugostio poglavare i crkvene visokodostojnike kako pravoslavnih crkava, tako i verske predstavnike drugih crkava i verskih zajednica, zatim predsednike i ministre mnogih zemalja sveta i međunarodnih institucija.

Patrijarh Irinej je 2013. godine otvorio proslavu 1.700 godišnjice Milanskog edikta u Nišu, 2014. Međunarodni skup povodom stogodišnjice Velikog rata, 2016. se obratio u Sabranju poglavara pravoslavnih Crkava u Ženevi i u Katedrali Svetog Pavla u Londonu, 2019. je otvorio proslavu Osam vekova autokefalnosti SPC u manastiru Žiča, a 2020. služio moleban za spas srpskog naroda u Crnoj Gori, podsetili su najbliži patrijarhovi saradnici.

Možda Vam se svidi i