Godina jubileja Zmajeve škole

Od strane Ozon
0 komentar

Godinu 2021. Zmajevci će pamtiti kao godinu jubileja – pet decenija od useljenja u objekat iz kog i dan danas izlaze generacije uspešnih mladih ljudi, koji sa ponosom pričaju o svojim „zmajevitim“ danima.


Premda se osnivanje škole vezuje za 1954. godinu, a datum 24. novembar slavi kao Dan škole u znak sećanja na rođenje jednog od najvećih stvaralaca za decu, Jovana Jovanovića Zmaja, stariji sugrađani pamte da je rad ove obrazovne ustanove obeležio težak period, nakon velikog požara pre šezdeset godina.

Učenici i nastavnici bili su primorani da se školuju i rade pod „tuđim krovom“ punih deset godina a onda, septembra 1971. godine, otvorena su vrata nove zgrade. Te jeseni, učionice je ispunilo, osim ostalih, sto dvadeset četiri đaka prvaka!

Zmajevci ovaj jubilej obeležavaju nizom aktivnosti, u skladu sa aktuelnom zdravstvenom situacijom, ali sa podjednako velikim entuzijazmom i željom da pokažu zahvalnost sugrađanima koji su omogućili prostor i uslove za kvalitetno obrazovanje dece.

U toku je rad na novom filmu o našoj školi čiji autori, nastavnici, bivši i sadašnji učenici, žele da sačuvaju od zaborava one koji su kroz protekli period podizali ugled ovog zdanja i obeležili deo istorije jednog grada.
Sedmica iza nas bila je u znaku proslave Dana škole za šta se potrudilo više od 1000 malih i velikih Zmajevaca u Sremskoj Mitrovici, Šašincima i Jarku.
Učenici nižih razreda u sa učiteljima čitali poeziju Jovana Jovanovića Zmaja i ilustrovali pročitane pesme. Prvaci su u goste pozvali i roditelje da zajedno tumače teme o kojima je pisao Čika Jova Zmaj, dok je u odeljenju II2 organizovano prikazivanje animiranog filma „Nesrećna Kafina“ i organizovan onlajn kviz znanja o pesmama J. J. Zmaja. Ivana Milanović Tomašević, mama našeg Zmajevca Filipa, održala je psihološu radionicu „Nenasilna komunikacija“. Kreiran je pano „Jovan Jovanović Zmaj“, kao i plakat „U čast Dana škole“ i organizovane sportske prezentacije sa roditeljima.
Šašinčani su listali monografiju naše škole, a Jarčani su pokušavali i sami da se bave književno-naučnim formama, pa su pisali, prezentovali i referisali o putopisu, biografiji, memoarima, dnevnicima. U okviru „Otvorenih vrata“ organizovan je razgovor učenika i roditelja o Zmajevom stvaralaštvu.

Članovi Vršnjačkog tima i Đačkog parlamenta organizovali su, sa psihologom škole Ljiljanom Dudić i koordinatorom Đačkog parlamenta Sonjom Tucaković, radionice povodom Dana škole – „Deca i priroda“, gde je kao gost predavač učestvovala Ivana Lozjanin, majka naše Hristine; „ O životu i radu Jovana Jovanovića Zmaja“, za učenike od prvog do četvrtog razreda i „O predrasudama među polovima prilikom izbora zanimanja“, za starije osnovce.

Radionicu su vodili učenici Vršnjačkog tima i Đačkog parlamenta, a gosti su bili roditelji vršioci različitih zanimanja, koji su odgovarali na njihova pitanja iz oblasti profesionalne orijentacije.


• Od početka školske godine Zmajevci ostvaruju uspešne rezultate na različitim smotrama, takmičenjima i manifestacijama. Obeležen je Evropski dan jezika, Dečja nedelja, Novembarski dani, zabeleženi vrhunski rezultati u košarci, plivanju, stigla su i nova priznanja za međunarodne projekte i otvorena vrata za nove prilike u kojima će Zmajeva škola pokazati zbog čega svake godine postaje dom za stotinu novih lica i šalje u svet najmanje isto toliko osmaka. Mi i dalje radim istom snagom i posvećenošću kao i pre pedeset godina, i to je ono što, verujemo, mnogi prepoznaju – ističe direktor Miroslav Pevac.

Prema njegovim rečima, planova i ideja ima za još najmanje 50 narednih godina, a sve će biti usmereno ka novom vizuelnom identitetu škole, jačanju pozicije među modernim obrazovnim institucijama i pružanju uslova u kojima će učenici, tokom osam godina, kroz stalno usavršavanje, menjati na bolje sebe i svet u kom žive.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik