Galerija: U Noći Muzeja virtuelna izložba France eMotion

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica- U organizaciji galerije Lazar Vozarević u Noći muzeja virtuelna izložba France eMotion, koja vodi gledaoca u nezaboravnu šetnju kroz Francusku.

Načelnik za kulturu i sport grada Sremska Mitrovica, Vasilj Ševo, najavio je izložbu fotografija u okviru manifestacije „Noć Muzeja“. “ Ova izložba je takva da  prenosi na posetioce izložbe, virtuelni doživljaj. Moći će da zađu u dvorce, prošetaju parkovima dvoraca, obiđu muzeje i najsavremenije izložbene prostore… Ova izložba prestavlja savršeno virtuelno putovanje po Francuskoj” rekao je Ševo 

On je dodao da je u galeriji “Lazar Vozarević” osmišljen i realizovan “Lazarev Kutak”, koji će za roditelje biti naročito zanimljiv. “Roditelji koji posete izložbu, sa decom, moći će deci da priušte i zanimaciju u tom kutku, koji je prilagđen za njih, gde mogu da crtaju, boje ili pišu. Tu će biti kreativni i istovremeno učiti o umetnosti”.

Ševo je naglasio da je u vreme zabrane obilaska ustanova, galerija iskoristila da uradi reviziju fonda, obradila fond, obeležila dela, tado da spremno dočekuje novi Zakon o muzejima. Dodao je i da će sredstva koje je galerija dobila od Pokrajine i Republike, biti usmerena na digitalizaciju fonda, na restauraciju dve slike Lazara Vozarevića, deo fonda Milene Čubraković, odnosno za dalju doradu i izradu monografije, kao i uređenje sale u kojoj je stalna postavka. 

Načelnik je pozvao građane da u subotu, 15. maja, od 18 časova, posete, ovu nesvakidašnju izložbu.

Fotografije virtuelne izložbe France eMotion u dodiru sa tehnologijama proširene su sa stvarnosti i digitalne animacije, odražavaju oduševljenje Francuskom, koje se prenosi na posetioce izložbe.

Četiri međunarodna fotografa, Išola Akpo iz Benina, Edu Monteiro iz Brazila, David Šaliol iz Sjedinjenih Američkih Država i Lurdes Segade iz Španije , proputovali su, svako sa svojim objektivom u ruci, jedan deo Francuske. Fotografske zabeleške nastale tokom njhovih putešestvija, predstavljaju jedinstven pogled na raznolikost francuske kulturne baštine. U njihovom društvu, gledalac korača puteljcima tvrđava i parkovima dvoraca, prolazi kroz muzeje i najsavremenije izložbene prostore, divi se lukovima opatija i mostova. “ Ono što je neophodno da posetioci urade, jeste, da pre nego krenu na ovu izložbu, sa Aple ili Google prodavnice, skinu aplikaciju koja se zove France eMotion, i tako će moći da postavku fotografija posmatraju na potpuno drugačiji način”, objasnila je Marija Vuruna, kustos galerije.

Možda Vam se svidi i