Festival BESEDNIŠTVA u decembru

Od strane Ozon
0 komentar

U subotu, 4. decembra, u 19 časova, U pozorištu „Dobrica Milutinović“, održaće se Festival besedništva „SIRMIUM LUX VERBI – SIRMIJUM SVETLOST REČI“, 30. po redu, u organizaciji Ustanove za negovanje kulture „Srem“.

Ovogodišnji festival počinje zvucima fanfara i Himnom festivala, u izvođenju trubača Muzičke škole „Petar Kranjčević“ i Aleksandre Padrov, vokalnog soliste.

Festival će svečano otvoriti Dragana Milošević, sekretar Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama.

U programu učestvuju: Olivera Jelkić – advokat i književnik, dr. Dimitrije Stojšić – počasni predsednik Odbora festivala, Jasna Arbanas – predsednik Odbora festivala, Katarina Šarić – ataše u Ministarstvu inostranih poslova Republike Srbije, Tatjana Venčelovski – glumica, Andrijana Videnović – glumica i profesor na Fakultetu umetnosti u Prištini – Zvečan – Nikola Stanković – glumac, dr um Marija Knežević – glumica i mr Zoran Levajac – advokat.

Mitrovčani će na ovogodišnjem festivalu imati priliku da uživaju u nastupu Nebojše Dugalića i Borisa Pingovića, u Muzičko poetskom kabareu „Da, to su bili dani“. U pratnji Voje Savića i Nine Ćosić.

Kabare je pokušaj dva vrsna glumca, prvaka drame Narodnog pozorišta, besednika, poete i muzičara, da uoče srodnost različitih muzičkih i poetskih tradicija.

Nastup dvojice velikana, naše pozorišne scene, traje 18 godina, a Kabare je izveden više od 300 puta.

Zahvaljujući projektu „Ja volim Mitrovicu“, 1992. godine, pokrenut je časopis za nauku, kulturu i umetnost „Sunčani sat“, grad je dobio svoju prvu poštansku marku, obeležen je redak jubilej – 1700 godina Tetrarhije i održan je Prvi festival besedništva zahvaljujući njegovim tvorcima: advokatu Aleksandru Erdeljanu, dr Petru Miloševiću i Jovanu K. Raduloviću – književniku. Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1992. godine. Zvukom čuvene Pindarove Prve Pitijske ode (himna festivala), koju je otpevao gradski hor „Sirmium cantorum“, pred 3.000 gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Ovaj festival je imao isključivo revijalni – teatralni karakter.

Reč je o manifestaciji međunarodnog karaktera, koja je podstakla vraćanje besedništva kao predmeta u mnoge škole i fakultete u zemlji. Ministarstvo kulture Republike Srbije uvrstilo ga je u kalendar manifestacija od republičkog značaja.

Prvi festival besedništva održan je 17. septembra 1991. godine. Zvukom čuvene Pindarove Prve Pitijske ode (himna Festivala), koju je otpevao Gradski hor „Sirmium cantorum“, pred 3.000 gledalaca, sve je vraćeno unazad i vreme i ljudska misao. Beogradski retori i poznati glumci: Ljuba Tadić, Mira Banjac i Stevo Žigon bili su i Sokrat i Isidora Sekulić i Robespjer. Taj Festival imao je isključivo revijalni – teatralni karakter.

Tokom dugog niza godina održavanja Festivala besedništva, u revijalnom delu učestvovali su naši najeminentniji glumci, vrsni besednici : Miša Janketić, Svetlana Bojković, Gorica Popović, Petar Kralj i mnogi drugi.

Festival je osnovan sa ciljem negovanja retorike, odnosno besedništva i pozivnog je karaktera. Na njemu nastupaju pravnici, dramski umetnici, sveštena lica, studenti, srednjoškolci i svi oni koji su nadahnuti i neguju lepu reč.

Možda Vam se svidi i