Fabijan Svalina novi biskup Sremske biskupije u Sremskoj Mitrovici

Od strane Ozon
0 komentar

Danas je svečano proglašen, imenovani, novi biskup Sremske biskupije u Sremskoj Mitrovici Fabijan Svalina. On je u 11 časova, stigao u katedralu sv. Dimitrija, u Sremskoj Mitrovici, u pratnji nadbiskupa Paul Richard Gallaghera, đakovačko–osječkog nadbiskup Đuro Hranić i sremskim biskupom Đuro Gašparović.


Papa Franjo imenovao je u četvrtak, 7. novembra, biskupom koadjutorom u Sremskoj biskupiji u Republici Srbiji, mons. Fabijana Svalinu, svećenika Đakovačko-osječke nadbiskupije, dosadašnjeg ravnatelja Hrvatskog Caritasa i ravnatelja Hrvatske katoličke mreže.

Fabijan Svalina iz Đakovice, živeće u Sremskoj Mitrovici, u sremskomitrovačkoj biskupiji.

Paul Richard Gallagher koji je danas u Sremskoj Mitrovici zaredio monsinjora Fabijana Svalinu za sremskog biskupa koađutora, rekao je da će se sutra sastati sa predstavnicima vlasti, predsednikom, premijerkom, ministrom inostranih poslova, a večeras će imati večeru sa patrijarhom Porfirijem i posetiti Hram Svetog Save.

Gallagher je rekao da će sutra i narednog dana pre nego što se vrati u Rim biti u kontaktu sa zvaničnicima.

Svečanosti su osim 29 biskupa, predstavnika SPC prisustvovali i ministarka kulture hrvatske Nina Obuljen Koržinek i predsednik pokrajinske vlade Ištvan Pastor.

Dosadašnji direktor Hrvatskog Karitasa i Hrvatske katoličke mreže Fabijan Svalina nakon zaređenja je rekao da će se angažovati i na planu ekumenskog dijaloga.

U svečanom govoru Svalina je istakao da će poverenu službu u zajedništvu sa sremskim biskupom Đurom Gašparovićem vršiti na dobro Katoličke crkve i verske zajednice u Sremu.

„Ovo biskupsko ređenje u Sremskoj biskupiji je specifično, jer su katolici ovde manjina. Želimo da pomognemo ljudima i da razvijamo zajedništvo s većinskom Srpskom pravoslavnom crkvom“, poručio je Svalina.

Možda Vam se svidi i