Ekološke gume?

Od strane Ozon
0 komentar

Nemački brend ima cilj da postane najprogresivniji proizvođač pneumatika do 2030.

Gotovo sve automobilske marke su na putu ka ostvarivanju održive mobilnosti, pogonu oslobođenom emisije štetnih gasova i slično. Čak i proizvođači pneumatika nastoje da budu ekološki podobniji, a Continental se posvetio cilju da postane najprogresivniji proizvođač automobilskih guma do 2030. u smislu ekološke i društvene odgovornosti.

Shodno tome, nemačka kompanija je lansirala Conti GreenConcept na IAA u Minhenu, pored brojnih električnih modela automobila izloženih na Internationale Automobil-Ausstellung. Continental je inače snabdeo VW održivim pneumaticima za ID. LIFE koncept.

Conti GreenConcept, međutim, nije ograničen samo na predstavljanju nove gume. Ovaj inovativni pneumatik obuhvata smanjenje potrošnje resursa u okviru svih karika lanca vrednosti dotične gume. S tim u vezi, ovaj koncept je održiv do samog jezgra, uključujući i nabavku sirovina, pa čak i način da se produži radni vek.

Po Continentalu, više od polovine iskorišćenih sirovina je dobijeno iz reciklaže ili iz obnovljivih izvora. Dobrih 35 odsto  Conti GreenConcepta koristi obnovljive materijale. Među upotrebljenim prirodnim materijalima su prirodni kaučuk od maslačka, silikat iz pepela ljuske pirinča i biljna ulja i smole. Sve to dovodi do značajnog smanjenja udela materijala na bazi sirove nafte.


Conti GreenConcept se takođe 17 odsto sastoji od recikliranih materijala, uključujući obnovljeni čelik i čađ, kao i poliester iz recikliranih plastičnih boca za kućište gume. Nazvana ContiRe.Tex, ova tehnologija je, po Continentalu, na tržište postepeno stupiti do 2022.

Izvor: vrelegume.rs

Možda Vam se svidi i