Dve obale, ali ista duša

Od strane Ozon
0 komentar

Stara latinska sentencija „Navigare necesse est“ – plovidba je potreba, dobila je još jednu potvrdu na juče završenoj „Savskoj porodičnoj regati“. Konvoj brodića sa komandnom lađom u dva dana, brodio je od Sremske Mitrovice do Šapca i nazad.

Plovilo je najstarije prevozno sredstvo naše civilizacije. Još od pre izuma točka, tako smo otkrivali najzabačenije budžake planete. Red je da otkrijemo nas same.

 „Sremska Mitrovica je veliki grad na reci Savi, i red je da okupi zaljubljenike u reku na jednoj kolektivnoj plovidbi. Da se i najmlađi upoznaju sa magijom velike reke. Zato smo i regatu nazvali porodičnom. U organizaciji, obratio sam se ljudima iz opštine, naišao na razumevanje i podršku, i onda smo, sa prijateljem Reljom iz Šapca dogovorili da udružimo naše dve regate u jednu koja će još više da nas poveže“ rekao je Milojević Igor organizator regate.

Zaplovili su i izviđači. Šabački deo organizacije prihvatilo je šabačko udruženje Izviđača. Uz – takođe – materijalnu podršku opštine.

„Kao porečani, mi smo krvno i sudbinski u vezi sa Vojvodinom. I redovno učestvujemo na regatama, porodično. Jedino deca od 16 godina i više mogu sa nama, zbog bezbednosti. Ovom regatom nismo samo spojili dva grada na Savi. Jesmo mi na dve obale, ali smo ista duša. Imamo iza sebe i rekoplovce iz BiH, republike Srpske, Makedonije, Hrvatske. Sava je danas internacionalna reka, to ljudi treba da shvate i da izađu na vodu“  kaže Starešina izviđača „Savski čivijaši“ Reljić Miodrag. 

Ova regata postaće redovna manifestacija svake godine dok je zdravlja i dobre volje, kažu učesnici.

RTV

Možda Vam se svidi i