Dve godine od postavljanja spomenika Ćiri Milekiću prvom gradonačelniku Mitrovice

Od strane Ozon
0 komentar

Povodom obeležavanja Mitrovdana, slave grada 8. novembra, pre dve godine, svečno je otkriven spomenik Ćiri Milekiću, prvom gradonačelniku Sremske Mitrovice.

Spomenik je smešten na trgu koji takođe nosi naziv po prvom gradonačelniku koji je tu funkciju vršio punih 27 godina, a izrađen je u bronzi i predstavlja Ćiru Milekića u prirodnoj veličini sa statutom grada u ruci.

Davne 1881. godine Ćira je učinio veliki korak tako što je uspeo da se izbori da tadašnja Mitrovica dobije status slobodnog kraljevskog grada i time je udario temelje za razvitak novog modernog grada.

Ćira Milekić inače plemićkog porekla, bio je gradonačelnik na prelazu iz 19. u 20. vek i to punih 27 godina, za vreme kojih je velike stvari učinio za Sremsku Mitrovicu. Odluke Gradskog veća na čijem je čelu bio, bile su takve da su pokrenule ekonomski razvoj i preporod Mitrovice, koja je za vreme njega kao gradonačelnika dobila status slobodnog kraljevskog grada. U tom periodu kreće i ubrzan razvoj trgovine, zanatstva i generalno Ćira je doprineo boljem životu Mitrovčana.

Ćira Milekić potiče iz ugledne plemićke porodice. Rođen je 8. januara 1847. godine u Sremskoj Mitrovici gde je završio osnovnu školu, a Trgovačku akademiju i Pravni fakultet pohađao je u Beogradu. Nakon dobijanja statusa slobodnog kraljevskog grada 1881. godine raspisani su izbori za Gradsku skupštinu od najuglednijih trgovaca, zanatlija i posednika. Za prvog mitrovačkog gradonačelnika izabran je Kirilo Ćira plemeniti Milekić. Dužnost gradonačelnika obavljao je 27 godina i njegove zasluge za materijalni i kulturni prosperitet grada su ogromne: izgradnja Srpskog doma, Grko-katoličke crkve, sinagoge, Muzeja za prikupljanje starina, kasnije Muzeja Srema. Gradski statut Mitrovice usvojen 1898.godine potpisao je Ćira Milekić označivši time početak razvijenog građanskog perioda u istoriji grada. Umro je 9. avgusta 1908. godine u 62 godini života u jednom sanatorijumu u Gracu. Sahranjen je na Pravoslavnom groblju u Sremskoj Mitrovici uz velike počasti.

Spomenik Ćire Milikića izradio vajar profesor Zoran Kuzmanović iz Smedereva.

Možda Vam se svidi i