Državna pomoć: Ko dobija, koliko i kako da se prijavite

Od strane Ozon
1 komentar

Nezaposleni će do kraja godine dobiti 120 evra, dok će za muzičare biti isplaćena dva minimalca, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić prošireni spisak pomoći.

– Muzičari nisu registrovani u Agenciji za privredne registre, ali smo ih našli preko raznih udruženja. Za njih oko 3.000 biće izdvojena novčana podrška u visini dva minimalca. Nezaposleni koji su prijavljeni na biro rada dobiće 60 evra pomoći, a zatim još dva puta po 30 evra kao i ostali punoletni građani, tako da će im stići ukupno 120 evra od države. Takođe, kako je već dogovoreno, penzioneri će dobiti u maju i novembru po 30 evra, ali i dodatnih 50 evra u novembru – objasnio je Vučić.

Podrška ugostiteljima
Vučić je najavio da će država verovatno morati da da bar još jedan minimalac ugostiteljima i svim drugim ugroženim sektorima. Kako je istakao, ne dolazi u obzir podizanje poreza, jer će novac doći iz rasta. On je dodao da se već kreće sa ranije usvojenim, trećim paketom pomoći.
– Od aprila počinje isplata minimalaca za 1.550.000 radnika u privatnom sektoru, mikro, mala, srednja i velika preduzeća. Ići ćemo sa dodatnom podrškom za hotelijere, 350 evra po sobi, 150 evra po krevetu – naveo je predsednik Srbije.
Isplata polovine minimalca preduzećima kreće 8. aprila i trebalo bi da se nastavi u maju i junu, a prijavljivanje firmi traje od kraja marta. Svi oni dobiće ukupno po oko 48.000 dinara. U okviru ovog paketa stiže pomoć i za gradske hotele, koji će dobiti 350 evra po individualnom ležaju, odnosno 150 evra po sobi. Auto-prevoznici će dobiti šest puta po 600 evra po autobusu. Ono što je značajno jeste i da uskoro startuje i prijavljivanje građana za novu novčanu pomoć od 60 evra, i to 28. aprila.
Time se ukupna pomoć kojom je država pomogla građane i firme radi prevazilaženja krize nastale zbog koronavirusa popela na neverovatnih 8,8 milijardi evra, a tek treba da usledi još jedan set podrške.

Kako i kada da se prijavite

1. Prva novčana pomoć za građane od 30 evra stiže u maju, druga u novembru
2. Penzioneri dobijaju još 50 evra
2. Svi punoletni građani prijavljivaće se putem telefonskog kol-centra koji će naknadno biti saopšten ili preko portala e-Uprave
3. Sve što je potrebno jeste da građani na sajtu unesu svoj JMBG, broj lične karte i banku u kojoj imaju otvoren račun
5. Penzioneri ne moraju da se prijavljuju, već su automatski prijavljeni preko Fonda PIO

You may also like

1 komentar

Marija Katić ferenci 23.03.2021. - 1:18 pm

A STA je sa mnom ja sam i ne zaposlena i punoletna STA cu ja dobiti duplo

Komentari su zatvoreni.