Dr Nada Zec Uskoro počinje serološko testiranje na lični zahtev

Od strane Ozon
0 komentar

Zavod za Javno zdravlje Sremska Mitrovica, saopštilo je danas da će uskoro biti moguće obaviti serološko testiranje na lični zahtev na prisustvo antitela na korona virus.

Građani će moći da testiranje  obave u Zavodu za javno zdravlje Sremske Mitrovice.

“ZZJZ očekuje da dobije specijalizovane testove na odredjivanje specijalizovanih antitela kod lica koja su vakcinisana, tako da je to aktivnost ZZJZ u narednom periodu. Dr. Nada Zec dodala je da ZZJZ radi serološku dijagnostiku na virus COVID-19 na antitela kod ljudi, lica koja su obolela i koja su vakcinisana ovom vakcinom ili obolela od korone. Mi imamo dve mogućnosti, lica koja imaju zdravstvenu knjižicu i kojima je knjižica overena i na predlog odnosno uput odabranog lekara pacijenti mogu doći u ZZJZ i da im se odredi status antitela odnosno serološke reakcije koje se razvijaju na COVID-19, to je jedna opcija i ukoliko neko želi a nema overenu zdravstvenu knjižicu tu smo i da pružimo uslugu i tim pacijentima”, rekla je doktorka ZZJZ, Nada Zec Petković.

Na pitanje kako da vakcinisani gradjani prate svoje stanje vezano za antitela koja se stvaraju nakon vakcinacije dr Nada Zec je rekla da je stvaranje antitela najbolje pratiti, u jednoj laboratoriji: “Da li imate imuni odgovor ili nemate, sve što se tiče brojki i podataka to nije za diskusiju i nije povoljno ukoliko se antitela rade u različitim laboratorijama. Znači ukoliko neko želi da pogleda svoj status, kako se status antitela razvija potrebno je da isključivo u istoj laboratoriji vadi krv odnosno serum i da se iz seruma dijagnostikuju antitela jer komparacija jedino tako postoji, sve drugo nema smisla jer se u dijagnostici antitela koriste različiti testovi, i različiti aparati i metode. Uvek je preporučljivo tamo gde ste krenuli da tamo i vodite svoj status do kraja.”

 

Možda Vam se svidi i