Do kraja godine spomenik Save Šumanović

Od strane Ozon
0 komentar

Sava Šumanović dobiće do kraja godine spomenik u Šidu, na inicijativu predsednika opštine Šid, Zorana Semenovića, a uz podršku Kulturno obrazovnog centra Šid.
Kako je navedeno na sajtu Opštine, za koordinatora projekta delegiran je svestrani šidski umetnik, glumac i lutkar Cvetin Aničić, član Opštinskog veća zadužen za oblast kulture.
Predsednik opštine Šid Zoran Semenović ističe da je izuzetno rezigniran saznanjem da se lik i delo pokojnog Save Šumanovića derogira u kontinuitetu duže od pedeset godina, naglašavajući značaj lika i dela Save Šumanovića u kulturnom identitetu lokalne samouprave. 
Umetnički fond Save Šumanovića, koji predstavlja nacionalno blago neprocenjive umetničke i materijalne vrednosti, prevazilazi okvire lokalnog značaja, njegovo stvaralaštvo pripada u potpunosti najvišim dometima tadašnje evropske umetnosti, te se lično založio da se na najreprezentativnijem mestu, u neposrednoj blizini Galerije slika Sava Šumanović, podigne spomenik svetski poznatom slikaru Savi Šumanoviću kao znak zahvalnosti jer je svojim slikama Šid učinio slavnim i poznatim, navedeno je na sajtu.

Možda Vam se svidi i