Danas zaseda Krizni štab

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji je od početka epidemije koronavirus potvrđen kod 966.989 osoba, a bor‬bu sa kovidom izgubilo je 8.430 ljudi. Trenutno je na bolničkom lečenju oko 6.500 ljudi, a na respiratorima 256 pacijenata. Za danas je zakazana sednica Kriznog štaba.

Za danas u 14 sati je zakazana sednica Kriznog štaba. Premijerka Ana Brnabić prethodno je rekla da će se na sednici razgovarati o vakcinaciji i tome šta još može da se uradi u borbi protiv koronavirusa.

Zdravstveni sistem u Srbiji je preopterećen. Rukovodilac Centra za anesteziologiju i reanimatologiju UKCS, prof. dr Nebojša Lađević, rekao je za RTS da su Infektivna klinika i Kovid bolnica u Batajnici izuzetno opterećene i da se može reći da se traži mesto više.

„Kapaciteti su popunjeni i uglavnom koliko se otpusti pacijenata iz ovih bolnica kući, toliko se novih pacijenata svakog dana primi“, istakao je Lađević.

„Šansa da vi dođete u veoma kritično stanje, da završite na respiratoru, ukoliko ste vakcinisani, jeste mala. Možda plastično da predstavimo, to vam je razlika kao da vakcinisani prelazi ulicu na pešačkom, na zeleno svetlo, a nevakcinisani pretrčava na crveno u punom saobraćaju. Tolika vam je razlika u šansi da završite sa teškom kliničkom slikom“, poručio je Lađević.

Svaka treća osoba zaražena koronavirusom imaće barem jedan simptom dugotrajnog kovida i to tri do šest meseci nakon zaražavanja, pokazuje nova studija Univerziteta Oksford i Nacionalnog instituta za zdravstvena istraživanja.

Možda Vam se svidi i