Da li je pred nama „dan D“

Od strane Ozon
0 komentar

Počela je sednica Kriznog štaba. Na njoj će se razmatrati pogoršana epidemiološka situacija. Moguće je i pooštravanje mera.

Trenutna slika sve više liči na onu od novembra prošle godine kada je krenuo drastičan porast broja zaraženih, a sasvim je izvesno da će do novog rasta tek doći. Od današnje odluke Kriznog štaba najviše strepe ugostitelji, ali i roditelji, jer se u medijima najavljivalo da bi te dve oblasti naših života mogle da odu „pod ključ“, odnosno onlajn..

Da se razmišlja na temu škola potvrdio je sinoć i pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je sinoć da se razmatra i ponovno zatvaranje škola. 

„To je jedna od opcija o kojoj ćemo sutra razgovarati. U ovom trenutku imamo određeni broj školskih ustanova gde imamo slobodnu cirkulaciju virusa“, rekao je Gojković gostujući u emisiji „Upitnik“ na RTS-u.

Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorio je pred početak današnje sednice Kriznog štaba za suzbijanje epidemije koronavirusa da je epidemiološka situacija u zemlji nepovoljna, a u pojedinim delovima i vanredna i da će morati da se razgovara o pooštravanju mera.

Tiodorović je za RTS istakao da postoje dva scenarija za pooštravanje mera od kojih se prvi odnosi na celu državu, dok je, kako kaže, druga opcija da se u pojedinim lokalnim samoupravama pooštre mere i da se postavi pitanje njihovog većeg angažovanja.

Dodao je da će sigurno biti potrebna dodatna kontrola i nadzor nad sprovođenjem postojećih mera.

Kada je u pitanju skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata, on je istakao da će se raspravljati o tome da li se time postiže efekat, upozorivši na okupljanja na privatnim žurkama.

„Najvažnije će biti da se pozovemo na pojedinačnu odgovornost“, rekao je Tiodorović.

Epidemiolog je najavio i da će na sednici raspravljati o potrebi prelaska u potpunosti na onlajn nastavu, kao i da li će do toga doći u celoj zemlji ili samo u pojedinim lokalnim samoupravama, ali tek kad postignu uvid u stanje u školama.

Sednica Kriznog štaba počela je u osam časova, a kako je ranije najavio epidemiolog Predrag Kon, održava se na zahtev medicinskog dela ovog Vladinog tela.

Možda Vam se svidi i