Da li imate pravo na SLOBODAN DAN ako vam slava pada za vikend

Od strane Ozon
0 komentar

Još jedna velika slava, a to je Sveti Nikola, slavi se 19. decembra, a to je ove godine – nedelja

Ako vam nije poznat podatak vezan za to da li smete da “uzmete” slobodan dan u toku radne nedelje, ako slava koju obeležavate “pada” u subotu ili nedelju, evo tačnih normi prema zakonu Republike Srbije.

Naime, danas se slavi Aranđelovdan, odnosno srpska pravoslavna crkva danas slavi Sabor svetog Arhangela Mihaila. Još jedna velika slava, a to je Sveti Nikola, slavi se 19. decembra, a to je ove godine – nedelja. Nedavno su proslavljeni i Vrači, 14. novembra, takođe u nedelju.

Evo šta kaže zakon po ovom pitanju:

– Za razliku od državnih praznika koji se mogu prenositi na prvi naredni radni dan, u slučaju da jedan od datuma kada se praznik praznuje pada u nedelju, verski praznici iz člana 4. Zakona, ne potpadaju pod to pravilo. To znači da ukoliko prvi dan krsne slave pada u nedelju (ili subotu), zaposleni nema prava da “prenese” odsustvo na prvi naredni radni dan.

Dalje se navodi na sajtu Paragraf.rs: “Isto tako bitno je istaći da pripadnici drugih verskih zajednica koji prema svojoj veroispovesti proslavljaju slavu, nemaju pravo na odsustvo po tom osnovu, jer je ovo pravo Zakonom garantovano samo zaposlenima pravoslavne veroispovesti”.

Možda Vam se svidi i