Da li će dizel da “ode” na 180 dinara?

Od strane Ozon
0 komentar

Cene nafte i dalje su u padu usled obnovljenih zabrinutosti da bi mere blokade uvedene u Evropi mogle da uspore oporavak potražnje za ovim energentom. U Londonu je cena sirove nafte manja za 24 centa ili 0,4 odsto i sada je 64,29 dolara po barelu.

U Njujorku je cena svetle sirove nafte pala za 32 centa ili 0,5 odsto i iznosi 61,10 dolara po barelu. Obe vrste nafte zabeležile su prošle sedmice pad cene za više od šest odsto.

A kod nas? Kod nas se očigledno prelilo dešavanje iz sveta, ali ono od pre nekoliko nedelja kada je nafta munjevito skočila na svetskom tržištu.

S pravom smo se zapitali da li će dizel ići na više od 180 dinara, jer se iz dana u dan cena menjala. Vozači koji često toče gorivo, to najbrže osete.

Ko je juče ujutro sipao gorivo na benzinskoj stanici cena za litar benzina je bila 155 dinara, a uveče već 156 dinara. Na istom lancu pumpi.

Cene goriva opet su skočile. Još prošle nedelje, podsetimo, dizel se sipao za 147 dinara.

Litar nafte i benzina na našim pumpama već košta nekoliko dinara više nego pre pre nedelju dana, a naftaši tvrde da bi svetsko tržište sada dodatno moglo da podgreje cenu – i to ne za dinar, dva, već više.

U Srbiji je nedavno doneta odluka o povećanju akciza na gorivo od 1,3 odstoi to je praksa koju smo mogli videti i ranijih godina.

Litar bezolovnog benzina na srpskim pumpama kretao se pre dve nedelje 139 dinara, dok je litar evrodizela koštao oko 147 dinara. Danas, dizel ne može da se nađe ispod 155 dinara.

 

Izvor: kamatica.com

You may also like