Četvrti talas u zamahu, lekari upozoravaju da je kovid nepredvidiv, najteži pacijent 29 godina

Od strane Ozon
0 komentar

U Srbiji je od početka epidemije koronavirus potvrđen kod 751.147 ljudi, a borbu sa kovidom izgubilo je 7.240 osoba. Na bolničkom lečenju nalazi se 1.057 obolelih, a na respiratorima 58 pacijenata.08:30

Dr Milošević: Najteži pacijent na Infektivnoj klinici ima 29 godina

Prof. dr Ivana Milošević, zamenica direktora Klinike za infektivne i tropske bolesti, rekla je za RTS da postoji kontinuirani rast broja pregleda, kao i da je pre dve-tri nedelje dnevni broj pregleda je bio oko 70 do 100, a sada 160 odnosno 170 za 24 sata.

„U ovom trenutku najteži bolesnik koga lečim ima 29 godina. Ljudi su se zarazili na letovanju, na porodičnim skupovima, neki nemaju ideju gde su se zarazili što govori koliko je bilest nepredvidiva, dovoljno je da neko bude inficiran i da nema tešku kliničku sliku, a da može da zarazi druge“, istakla je dr Milošević.

Epidemijska situacija u Srbiji se pogoršava. Broj obolelih je premašio dve hiljade.

U Srbiji je u protekla 24 sata koronavirus je u Srbiji potvrđen kod 2.454 osobe od 14.270 testiranih uzoraka. Borbu sa kovidom izgubilo je još 7 obolelih. Na respiratoru je 58 pacijenata.

Najviše obolelih je u Beogradu – 541, a trocifren broj imaju i Kragujevac i Niš. 

Član Nacionalnog stručnog tela za imunizacijui imunolog Dušan Popadić naveo je za RTS da je četvrti talas, došao čak i ranije nego što su predviđali.

„Kada i ovaj talas prođe, mi nismo sigurni da na jesen ili u ranu zimu nećemo imati još jedan talas“, zaključio je Popadić.

Upravnik Pedijatrijske klinike na Institutu za zdravstvenu zaštitu majke i deteta doktor Vladislav Vukomanović naveo je za RTS da u Srbiji raste i broj dece obolele od kovida.

„Zaražavaju se oni koji nisu vakcinisani i roditelji treba da razmisle i vakcinišu decu“, rekao je Popadić. 

Direktor Udruženja proizvođača inovativnih lekova Bojan Trkulja rekao je za RTS da ne postoji razlika u sastavu vakcina koju bi primila odrasla osoba ili dete.

„Kada su deca u pitanju, bitno je pogledati šta kaže SZO, a to je da su odrasli prioritet, ali ima i dece kod kojih postoje određeni komorbiditeti koje i te osobe čine suspektnim za razvoj težeg oblika bolesti, pa je logično da se takva deca vakcinišu“, ističe Trkulja. 

Izvor: rts.rs

Možda Vam se svidi i