Četiri člana hora „PoliFonika“ i njihova dirigentkinja, učestvovali su u radu Muzičke Akademije HORSKA SRETANJA,

Od strane Ozon
0 komentar

Četiri člana hora „PoliFonika“ i njihova dirigentkinja, učestvovali su u radu Muzičke Akademije HORSKA SRETANJA, u organizaciji Udruženja Irmos u Čačku.

Ova Akademija je posvećena izvođenju i proučavanju srpske horske duhovne muzike i proširenju repertoara crkvenih horova koji su često ograničeni na kompozicije našeg najznačajnijeg kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca. Na repertoaru završnog koncerta, koji je održan u sali Narodnog muzeja i Čačku, našle su se kompozicije i ređe izvođenih srpskih kompozitora: Dušana Maksimovića, Nikole Srbina, Isaije Srbina, Miloša Raičkovića i drugih.

Polaznici Akademije su odvojili nedelju dana svojih letnjih odmora i iz svih krajeva Srbije došli u naš grad, gde su na intenzivnim svakodnevnim probama, pod dirigentskim vođstvom Daniele Ivanović, spremili veoma zahtevan program. Takođe su učestvovali na bogosluženjima u Ovčarsko-kablarskim manastirima, pešačili do Savinih voda i pećine Kađenice, a stigli su i da upoznaju grad Čačak. Svakog dana trajanja Akademije, za polaznike kao i za sugrađane Čačka, bila su organizovana propratna predavanja, koja su pokrila razne oblasti: identitetske teme, muzičko-umetničke, lingvističke, psihološke.

Čitava manifestacije organizovana je pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i inoformisanja Republike Srbije i Grada Čačka, i uz svesrdnu pomoć mnogih donatora.

Kao članovi hor polaznika Muzičke Akademije HORSKA SRETANJA, iz Sremske Mitrovice su se predstavili: Stanislava Vortić, Mirjana Lukač, Stanija Stanimirović, Mijoljub Jovičić i dirigentica Jovanka Ivanić.

You may also like