Čestitamo SVETSKI DAN DŽUDOA

Od strane Ozon
0 komentar

Drage džudistkinje, dragi džudisti
Poštovani treneri i sportski radnici
Poštovani roditelji,

Veliki praznik, SVETSKI DAN DŽUDOA ove godine dočekujemo u znatno drugačijim uslovima nego ikada pre. Pandemija virusa COVID19 promenila je način života na čitavoj planeti a samim tim donela velike promene i u našem sportu. Na izuzetno složenu situacija u kojoj smo se našli, naša država a samim tim i naša džudo organizacija odgovorila je izuzetno odgovorno, solidarno i organizovano.
Upravo zato je ovaj 28. oktobar koji proslavljamo i obeležavamo kao dan rođenja Džigoro Kana osnivača našeg sporta je i najbolji način da se podsetimo osnovnih vrednosti koje džudo neguje. Danas kao nikada pre treba da sledimo pravac koji je postavio Kano, jer ZAJEDNO SMO JAČI. Ova godina donela nam je na žalost strašni izazov, da pokažemo da iako smo primorani da ne vodimo život kakav smo navikli, koji je bio ispunjen takmičenjima tokom svih 12 meseci, džudo kampovima, džudo festivalima, seminarima, radom u klubovima, i sada pokažemo da smo jednako snažni i ujedinjeni iako rastavljeni.
I tokom proteklih meseci Džudo savez Srbije i svi članovi naše džudo porodice pokazali su šta znači biti solidaran i disciplinovan u najtežim uslovima. Naši mladi takmičari, naš podmladak i ponos na najbolji način su pokazali sve ono što smo ih godinama i generacijama unazad učili. U toku vanrednog stanja pomagali su našim veteranima ali i svim ostalim građanima kojima je pomoć bila potrebna. Disciplinovano su prihvatili nove uslove treniranja i rada i na taj način strpljivo i vredno iščekivali nove sportske izazove na domaćoj i međunarodnoj sceni koja su tek pred njima.
Možemo biti ponosni na našu džudo porodicu jer smo na najbolji mogući način pridržavajući se svih propisanih mera od strane Kriznog štaba, Ministarstva omladine i sporta i Ministarstva zdravlja prvi u našoj zemlji organizovali potpuno bezbedan trening kamp Kanjiži. Posle ovoga usledila su i Prvenstva Srbije održana u Beogradu za sve uzraste.
Ponosni smo na sve džudiste, na sve naše trenere, sportske radnike, sve roditelje, na sve one koji pružaju podršku i rade zajedno, kako bi smo na najbolji način prebrodili ovo teško vreme u kome se nalazimo i sa tom mišlju obeležavamo i ovaj 28. oktobar -Svetski dan džudoa jer ZAJEDNO SMO JAČI.

Nenad Vukolić

Profesor Jigoro Kano (1860. – 1938), navršivši 18 godina, počeo se baviti borilačkim veštinama. No brzo je shvatio da mu je napredak otežan činjenicom da je fizički bio jako slab i krhko građen. Naime – Većina Džiudžicu tehnika je uz tehniku zahtevala i mnogo snage. 1882. Nakon što je stekao majstorsku titulu u nekoliko vrsti Džiudžicua, odlučio je razviti borlačku veštinu koja bi omogućavala slabijim osobama da pobede mnogo veće protivnike.

Možda Vam se svidi i