Cena nafte u svetu nezaustavljivo raste – Kada će u Srbiju stići novo poskupljenje goriva?

Od strane Ozon
0 komentar

Cene goriva na srpskim pumpama skočile su i prošle nedelje pa je sada za litar benzina potrebno izdvojiti 164,18 a dizela 168,52 dinara a ako se prevede u evre, zabeležen je skok od 0,013 do 0,015 EUR. Naime, 11. oktobra litar benzina je koštao 1,39 EUR a sedam dana kasnije 1,41, dok je kod dizela došlo do korekcije sa 1,43 na 1,44 EUR.
Stručnjaci najavljuju da se neće zaustaviti trend poskupljenja goriva i da je realno očekivati novu korekciju već narednih dana jer je zabeležen skok cene sirove nafte po barelu, za koji je na londonskoj berzi nakon poslednjeg zatvaranja, trebnalo izdvojiti 86,17 USD a na američkoj 84,51 USD.


Ako je suditi po stavovima zemalja OPEKA ovaj trend rasta bi mogao da se nastavi na svetskom tržištu pa je gotovo izvesno da bi u prvom kvartalu naredne godine sirova nafta da dostigne cenu od 100 dolara po barelu jer su globalne zalihe na najnižem nivou.

To praktično znači da je gotovo izvesno da poskupljenje goriva neće biti zaustavljeno svuda, pa i u Srbiji, a neke procene kažu da bi iza Nove godine, na srpskoim pumpama moglo da bude skuplje bar za još šest dinara.
Da ima elemenata za takvu situaciju nedavno je najavio i irački ministar za naftu Ihsan Abdul Džabar koji je rekao da nafta može poskupeti na 100 USD po barelu u prvom kvartalu 2022. godine otkrivajući pri tom da OPEK+ grupa ne razmatra mogućnost povećanja proizvodnje iznad nivoa koji je predviđen ranije potpisanim sporazumom o dodavanju 400.000 barela dnevno na tržište svakog meseca.


I srpski stručnjaci navode da je situacija alarmantna jer je brzina rasta prethodnih dana bila najveća do sada.
– Ovakve cena nisu bile još od 2010. godine, kada je barel bio 100 USD, naveo je Mićović, ocenjujući da posle ovako naglog skoka sledi blagi pad cene. Probijena je barijera od 80 USD po barelu pa se beleže svuda poskupljenja derivata. Postavlja se pitanje kako će se takva situacija odraziti na cene na našim pumpama. Takva situacija je od posebno izražena u poslednjih 50 dana, odnosno evidentirana je od 22. avgusta do 12. oktobra. Podaci pokazuju da je prosečna cena sirove nafte za 58% viša ove godine nego prošle. Brzina promene cene nafte je najveća sada jer ako izuzmemo jednu epizodu iz 2018. godine, ova cena nije bila još od 2010, 2011. kada je bila 100USD po barelu -rekao je nedavno generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, Tomislav Mićović.
Vozači pak negoduju zbog ove situacije jer im stalna poskupljernja sve više zadaju glavobolje.
– Svaki put kad dođem na pumpu ja sve više novca dajem, a manje sipam. Ako ovako nastave, do kraja ćemo doći do cene od 200 dinara. Na kraju će opet vožnja automobila postati luksuz bogatih- navodi M.K. iz Beograda.
Inače, Američka investicijska banka Goldman Sachs saopštila je da bi snažan oporavak globalne potražnje za naftom mogao dovesti do toga da cena na londonskom tržištu do kraja godine ode iznad prognoziranih 90 USD po barelu, što bi značilo da je gotovo izvesno da će se nastaviti i poskupljenja goriva

Izvor: Blic

Možda Vam se svidi i