Cene nafte na svetskom tržištu skočile su nakon što su zemlje koje proizvode naftu odlučile da nastave sa postepenim povećanjem proizvodnje tog energenta od novembra.

Ta odluka će se odraziti i na cenu nafte kod nas jer se tek oko 30 odsto nafte za naše potrebe proizvodi u Srbiji. Iako se ostalih 70 odsto doprema, nove cene trebalo bi da važe za dva meseca, kada ta nafta stigne u našu zemlju.

A s obzirom na to da zakonom nije propisana maksimalna cena, preduzetnicima se ostavlja mogućnost da sami formiraju njenu vrednost. Zato stručnjaci napominju da bi rešenje moglo da bude smanjenje akcize.

Naftni stručnjak Nebojša Atanacković kaže da ukoliko se ovaj trend visokih cena sirove nafte i derivata nastavi, moguće je da se utiče na smanjianje akcize.

– Ona je prilično velika, tako da bi država mogla da omogući da sve zajedno ne poskupi toliko ukoliko bi se odrekla dela akcize, objasnio je Atanasković.

Ekonomista Milan Kovačević navodi da nafta nije jedini energent koji je poskupeo, te da vše plaćamo struju i prirodni gas. „Do sada je bio običaj da se nafta održava na nekim normalnim cenama, a sada se i dogovori oko toga teško prave. Ima dosta ispada da neko hoće više da proizvodi“, dodaje on, a poznavaoci prilika zaključuju da o smanjenju cena nafte nema ni govora.

SrbijaDanas

Možda Vam se svidi i

1 komentar

slobodan 06.10.2021. - 3:47 pm

kod nas pada cena….mi smo uvek nalbolji

Komentari su zatvoreni.