Burek nije poklekao

Od strane Ozon
0 komentar

Hleb i ostali proizvodi od brašna poskupeli su za pet do deset dinara. Kao razlog za nove cene pekari navode poskupljenje brašna i ostalih sirovina. Prema rečima pekara reč je o usklađivanju cena.

Cena najeftinijog hleba još uvek je 40 dinara, a cene se kreću i 70 dinara, u zavisnosti od vrste i gramaže. Ostali pekarski proizvodi od poslednjeg poskupljenja kada su cene hleba podignute za 10 dinara, nisu išle gore, kažu pekari.

Četvrtina bureka sa sirom košta od 110 – 130 dinara, sa mesom do 150 dinara, dok su  cene peciva ostale iste.

Sa poslednjim poskupljenjem hleba, od pre deset dana, do povećanja cena pekarskih proizvoda, u Sremskoj Mitrovici, nije došlo.

Ovde se ne radi više o borbi za profit, već o borbi za opstanak, za pozitivnu nulu. Još letos je bilo jasno su cene pekarskih proizvoda takve da pekare vode u ‘minus’ ali korigovanja verovatno neće biti. Nikome nije u interesu da svoje kupce opterećuje cenama, kažu pekari.

Poskupelo je, kazao je, brašno, gorivo, električna energija, aditivi, margarin i kvasac.

Pojedine pekare i dalje u svom prodajnom asortimanu imaju i dalje hleb od 40 dinara, ali je on lakši od standardnih 500 grama.

Medjutim, pojedine vrste vekni, poput onih proizvedenih od integralnog ili raženog brašna, ostale su iste gramaže, a poskupele su za 15 do 20 dinara, kaže zaposleni u pekari.

U  prethodnom periodu, u aprilu, došlo do poskupljenja gotovo svih vrsta peciva, a to su proizvodi na kojima pekari najviše zarađuju, međutim sada cene ovih proizvoda nisu povećane. To je dobro, jer burek najviše kupuju deca na odmoru i penzioneri, objašnjava radnica u pekari.

Možda Vam se svidi i