„Bojanke o Sremskoj Mitrovici” – Dečija nedelja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Petar Samardžić zamenik gradonačelnice posetio je decu Predškolske ustanove „Pčelica” i tom prilikom im uručio „Bojanke o Sremskoj Mitrovici” autora Milana Kardaša – „Kardaš Art”.

Bojanka je obezbeđena za sve mališane, a biće dostupna i u papirinicma, kao i u PDF formatu na sajtu grada.

„Ove godine kao jednu od aktivnosti podrške deci odlučili smo se da za 654 predškolca iz Sremske Mitrovice obezbedimo bojanke o našem gradu. Bojanka je urađena u saradnji sa Edukativnim centrom „Kardaš Art” čiji su polaznici uradili ilustracije, tj. grafičko rešenje. Ideje i predlozi za neke od ilustracija dobijene su od naših građana, po javnom pozivu, tako da se mogu naći različiti motivi i simboli našeg grada, kao što su zgrada Srpskog doma, biblioteka, Zlatni jelen, Žitni trg, prikazane su i neke manifestacije Magični trg, Srem Folk Fest itd.  Ideja nam je bila da našim najmlađim sugrađanima u okviru Dečje nedelje omogućimo da zajedno sa svojim roditeljima i vaspitačima na kreativan način uz igru, zabavu, razonodu, bojenje uče, odnosno upoznaju svoj grad i njegove znamenitosti. Bojanka će biti dostupna i u svim lokalnim papirnicama, knjižarama isto tako i u Turističkom info centru kada bude oformljen, a elektronsko izdanje, PDF verzija bojanke moći će da se preuzme sa sajta grada, tako da će svi zainteresovani roditelji moći da daunloduju bojanku, da je odštampaju i da je zajedno sa svojim decom boje i da uče o svom gradu.” rekao je zamenik gradonačelnice Petar Samardžić.

Predškolac Željana Majstorović jako je srećna što je dobila bojanku i kaže: „U vrtiću se igramo i volim da bojim i crtam. Sviđa mi se bojanka, imaćemo i maskenbal, a ja ću se maskirati u folklorašicu.”

„Autori svih ilustracija u „Bojanci o Sremskoj Mitrovici” jesu polaznici našeg edukativnog centra. Potrudili smo se da zanimljiv, specifičan i neobičan način prikažemo i pokažemo našu Sremsku Mitrovicu. Kroz jedan nedrealistični prikaz polaznici su uspeli da prikažu zanimljive motive koji se tiču grada i zanimljiva dešavanja u gradu, ispratili smo jednu hronologiju dešavanja od specifičnosti prve, druge ilustracije, jednog univerzalnog prikaza u Sremskoj Mitrovici, grba grada, kroz prikaze centra, parka, bitnih građevina koje se nalaze u okolini, zatim smo se dotakli i hipodroma i različitih elemenata vezanih za istoriju. Pokušali smo da na neki sveobuhvatan način, a opet neuobičajen i interesantan prikažemo naš grad. Na kraju smo ilustracije završili zanimljivim zagonetkama, odnosno lavirintom, spajanjem različitih elemenata i mislim da će predškolcima biti zanimljivo, prvenstveno da spoznaju Mitrovicu na jedan neobičan način, a zatim da uživaju u bojadisanju. Drago mi je da su i srednjoškolci, koji su većinom autori bojanke, uspeli da i sebe na ovaj način prikažu kao male umetnike velikih mogućnosti. Verujem da će im ovo biti fantastična polazna tačka, s druge strane drago mi je što i Grad i Edukativni centar  „Kardaš Art“ nastavljaju saradnju i jedva čekam da vidim šta je sledeće. Uvek na kreativan način uspevamo da stignemo do cilja koji ovog puta dovodi do sreće najmlađih, a i roditelja i svih sugrađana.” rekao je Kardaš Milan.

Možda Vam se svidi i