Bez koje opreme se pada na tehničkom pregledu

Od strane Ozon
0 komentar

Pošto je tehnički pregled postao prava komplikacija za mnoge vozače, sajt Polovni automobili nabrojao je šta spada pod obaveznu opremu bez koje tehnički ne može da se prođe.

Izvor: Polovni automobili; Autor: Dragan Romčević 

Treba napomenuti da nije samo tehnički pregled u pitanju, pošto bez te opreme možete da budete kažnjeni i prilikom rutinske kontrole od strane saobraćajne policije. 

Tu je i praktična strana čitave priče – na primer, bez sigurnosnog trougla i reflektujućeg prsluka znatno povećavate šansu da neko naleti na vas ako ste prisiljeni da se zaustavite zbog kvara, naročito pri uslovima kada je smanjena vidljivost. 

Krenimo stavku po stavku. 

1) Sajla (uže) za vuču 

OBAVEZNA – Po propisima: „Uže ili poluga za vuču vozila, koja mora omogućavati vuču vozila na rastojanju od 3 m do 5 m kada se koristi uže, odnosno do 3 m kada se koristi poluga, mora postojati, na dostupnom mestu, u putničkim automobilima proizvedenim, odnosno prvi put registrovanim nakon 1. januara 1984. godine.“ 

2) Reflektujući (svetloodbojni) prsluk 

OBAVEZAN – Ako se nalazite na asfaltu (tj. na kolovozu, putu…) van svog vozila, morate da imate na sebi reflektujući prsluk. Prsluk treba da vam bude pri ruci! Zato je bolje da ga držite u negde u kabini, na dohvat ruke, nego u prtljažniku, naročito ako je prtljažnik pun tereta, torbi, kofera… 

Razlog je jednostavan – auto vam stane (probušena guma, kvar…), vi izađete iz auta i spremate se da počnete da ga tražite u gepeku, veća je šansa da vas neko udari zato što vas nije uočio na vreme, posebno ako je magla, pada kiša ili sneg, noću… 

Takođe može da naiđe policija i da vas kazni. Stoga je bolje da možete da ga obučete dok ste još u automobilu i da tek onda izađete.

3) Sigurnosni trougao 

OBAVEZAN – Kao i kad je u pitanju reflektujući prsluk, korisno je da vam i trougao bude pri ruci, kako biste mogli što pre da ga postavite. Ukoliko ste prinuđeni ste da se zaustavite na kolovozu, naročito na nekom rizičnom mestu ili kada je loša vidljivost, prvo upalite sva četiri migavca, obucite reflektujući prsluk i postavite trougao iza auta.

Trougao se postavlja:

• van naselja na udaljenosti ne manjoj od 50 metara

• u naselju na udaljenosti ne manjoj od 10 metara

Postoje i Zakonom određeni uslovi prema kojima se postavlja trougao, ali o tome drugom prilikom.

4) Prva pomoć

OBAVEZNA – Pre odlaska na tehnički pregled pogledajte rok trajanja prve pomoći. Rok trajanja prve pomoći može da vam proveri i policija na rutinskom pregledu. Podsetimo se da komplet prve pomoći mora da bude tip „B“, odnosno da odgovara standardu SRPS Z.B2.001.

5) Rezervni točak 

OBAVEZAN, ALI NE KOD SVIH VOZILA – rezervni točak je obavezan OSIM ukoliko auto ima run-flat gume ili bilo kakvo sredstvo koje može da posluži za privremenu popravku probušene gume, kao npr. sprej ili penu u boci s pritskom, set za popravku gume, ili kako god drugačije da nazivamo set za popravku probušene gume.

6) Dizalica 

Nije obavezna – ipak, ako u nekom trenutku dođete u situaciju da morate da menjate točak, kako ćete da podignete auto?

7) Rezervne sijalice

Nisu obavezne – nekada su bile obavezne, pošto je prosečan vozač mogao da zameni većinu sijalica, a danas to kod neki automobila predstavlja nemoguću misiju.

Ipak savetujemo da ih imate u automobilu, čak i ukoliko ne umete sami da ih zamenite, pošto možete da naiđete na nekoga ko to može da uradi. Naravno da se to ne odnosi na ksenonske ili LED farove i slično.

8) Aparat za gašenje požara

Nije obavezan – iako nije obavezan, preporučuje se njegovo posedovanje, naročito ako putujete u zemlje u kojima jeste obavezan.

Prema trenutno dostupnim informacijama obavezan je u Grčkoj, Bugarskoj i Mađarskoj. Informišite se detaljnije pre puta za slučaj da je došlo do promena.

9) Zimske gume 

Situacija sa zimskim gumama i tehničkim pregledom nije konkretno definisana.

Podsetimo se – zimske gume su obavezne od 1. novembra do 1. aprila – ALI SAMO ako su na putu sneg, led ili poledica. Morate da imate sve četiri zimske gume, ne samo na pogonskoj osovini. Šara gazećeg sloja mora biti dubine najmanje 4 milimetra.

Stoga, ako u „problematičnom“ periodu idete na tehnički, a nemate zimske gume, idite kada na putu nema snega, leda i poledice.

10) Lanci za sneg 

Nisu obavezni – bez obzira na vremenske prilike u zimskom periodu, u naselju u svakom slučaju ne morate da ih imate.

Izvor: b92.net

Možda Vam se svidi i