Avioprevoznici će ipak refundirati novac za otkazane letove

Od strane Ozon
0 komentar

Nakon razgovora s Evropskom komisijom, 16 avioprevoznika složilo se da će bolje informisati putnike kada kompanije otkazuju letove, te će ponuditi vaučere samo kada ih putnici izaberu.

Grupa europskih avioprevoznika najavila je da će refundirati novac putnicima čiji su letovi otkazani tokom pandemije COVID-a 19 i obavezala se da će ubuduće pružati bolje informacije o pravima putnika, javlja Reuters.

Nakon razgovora s Europskom komisijom, 16 avioprevoznika složilo se i da će bolje informisati putnike kada kompanije otkazuju letove, te će ponuditi vaučere samo kada ih putnici izaberu.

Među aviokompanijama koje su postigle dogovor su, između ostalih, Air France – KLM, British Airways, Easyjet, Lufthansa, TAP i Wizz Air.

Neprihvatljivo ponašanje aviokompanija
“U ranoj fazi pandemije, neke aviokompanije su jednostavno dale samo vaučere putnicima”, posetio je europski poverenik za pravosuđe Didier Reynders. Smatra da su se time ponašale protiv pravila Europske unije o zaštiti potrošača što smatra “neprihvatljivim”.

Nacionalni organi u pojedinim članicama Unije odgovorni su za izvršenje zajedničkih pravila o zaštiti potrošača, prenosi Tanjug.

Uredbom o saradnji u zaštiti potrošača stvorena je mrežu državnih izvršitelja za koordinaciju po takvim pitanjima.

“Aviokompanije su tokom pandemije prekršile europska potrošačka prava”, rekla je Monique Goyens, glavna direktorica Europske organizacije potrošača, koja je polovinom prošle godine i podnela žalbu Europskoj uniji.

Možda Vam se svidi i