Austrija se priprema za tzv. „Blekaut“

Od strane Ozon
0 komentar

Austrijske vlasti se ozbiljno pripremaju za mogući takozvani „Blekaut“ – duži nestanak struje na širem području, pa čak i u celoj zemlji.

Za 12. novembar zakazana je vežba „Energija 21“, na kojoj će se uvežbavati kako treba ispravno da se reaguje u takvoj situaciji.

Više pokrajina, Ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo odbrane učestvovaće 12. novembra u vežbi „Energija 21“.

Vežba se zasniva na pretpostavci da ekstremno hladan period u Evropi dovodi do povećane potrošnje električne energije i ograničenja u proizvodnji električne energije, te da to dovodi do „nestašice električne energije“. Vežbu je pokrenuo guverner Tirola Günther Platter (ÖVP), trenutno predsjedavajući Guvernerove konferencije, piše ORF

Inače, i diskonti u Austriji počeli su da nude građanima potrebnu opremu za prevazilaženje „Blekauta“.

Tako lanac „Hofer“ u svom asortimanu od sada ima radio uređaje sa kurblom, baterijske lampe bez baterija, agregate na gorivo…

Ministarstvo unutrašnjih poslova Austrije reagovalo je saopštenjem u kojem kažu da neće biti masovnog i nenajavljenog nestanka struje tokom vežbe. Svi vlasnici objekata kojima će nestati električna energija su unapred obavešteni.

Više čitajte OVDE

Austrijski ministar odbrane upozorio na pomračenja širom Evrope

Klaudija Taner, austrijski ministar odbrane ranije je objavio upozorenje. Nakon vojnih manevara i akcija, postoji velika mogućnost električnog zatamnjenja koje će uticati na usluge kao što su kompjuteri, mobilni telefoni i snabdevanje električnom energijom u kućama. Nestanak struje ne samo da bi se dogodio u Austriji, nego bi bio rasprostranjen širom Evrope.

Prema pisanju La Razona, Klaudija Taner je istakla da nije pitanje da li će doći do zatamnjenja, nego da je „pitanje kada će to biti“. Ona je navela i da je ta opasnost „potcenjena od svih“ i da bi ona mogla da ima katastrofalne posledice.

Izvor euroweeklynews.com

Možda Vam se svidi i