Akcijaši u akciji – Počeli sa čišćenjem kanala

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mutrovica- Bivši akcijaši, udružili su se i u Sremskoj Mitrovici pokrenuli akcije čišćenja. Jedna od njih se održala u petak i subotu, kada je ova grupa počela sa čišćenjem kanala kod kasarne u Sremskoj Mitrovici. 

Počeli smo u petak, u subotu nastavili, a biće tamo posla sledećih mesec dana sigurno, ako ne i duže, jer se radi samo vikendima, rekla je za Ozon Media, Milijana Militar, član upravnog odbora udruženja SORAS.

“2008. godine, posle višedecenijske pauze, okupili su se nekadašnji akcijaši na Paliću.

Preko nekadašnjeg foruma Bilten ORA svi smo se povezivali i počeli da organizujemo druženja širom exYU. Pozvali su me da idem na otvaranje internacionalne akcije Visoko20010. Tada smo se svi upoznali i naše decenijsko druženje je počelo organiziranjem susreta i radnih akcija. U početku smo bili samo nostalgični, a posle je sve preraslo u mnogo ozbiljnije projekte. 2010. godine, je održan susret akcijaša ex YU u Beogradu. To je postalo tradicionalno druženje. Zatim, Zenica, Smederevo, Bela Crkva, Kikinda, Ohrid, Arandjelovac, Niš, Skoplje… Počela su da se registruju udruženja po gradovima. Pre četiri godine registrovan je SORAS, a to je rukovodeće telo svih udruženja u čijem sam Upravnom odboru. Dugi niz godina smo pokušavali i mi mitrovčani da se formiramo i uspeli smo, a za predsednika smo izabrali Kršić Marinka, nekadašnjeg komandanta mitrovačke brigade na Letenku ’75. Prošle godine je registrovano naše udruženje. Sastanke održavamo i dogovarao se o radnim aktivnostima. Ovo nije jedina akcija koju smo organizirali i u kojoj smo učestvovali. Pre pandemije, radili smo u MZ Blok B, radili smo na ozelenjavanju, farbali smo česme po gradu, volontirali i brinuli o starim i nemoćnim licima u toku vanredne situacije. Pred nama su tek aktivnosti koje su isplanirane u skladu sa našim Statutom, kaže Milijana Militar, član upravnog odbora udruženja SORAS.

Možda Vam se svidi i