Agencija za ruralni razvoj grada zajedno sa Razvojnim fondom direktno do poljoprivrednika

Od strane Ozon
0 komentar

Razvojni fond Vojvodine, u saradnji sa Agencijom za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica, održao je prezentaciju kreditnih linija za poljoprivrednike. U okviru prezentacije predstavljeno je kreditiranje poljoprivrednih gazdinstava: dugoročni krediti za poljoprivredu, dugoročni krediti za kupovinu poljoprivrednog zemljišta, kratkoročni krediti za obrtna sredstva u poljoprivredi i dugoročni krediti za nabavku nove poljoprivredne mehanizacije. 

Pavlović Dušica iz Agencije za ruralni razvoj grada istakla je da je interesovanje za kredite veliko i da poljoprivrednici mogu da očekuju i ubuduće dodatne programe:

Agencija za ruralni razvoj grada Sremska Mitrovica danas je u saradnji sa razvojnim fondom Vojvodine održala prezentaciju kreditnih linija namenjenih našim poljoprivrednicima. Ono što mogu da najavim jeste da u narednom periodu, kada naši poljoprivrednici ne budu imali posla na njivama, u planu nam je da zajedno sa razvojnim fondom Vojvodine ove iste prezentacije održimo u svakom selu u mesnim zajednicama.“ rekla je direktorica Agencije za ruralni razvoj Pavlović Dušica.

Dejan Slavujević, samostalni stručni saradnik Razvojnog fonda Vojvodine, smatra da je komunikacija između njih i poljoprivrednika na izuzetnom nivou i da svaki poljoprivrednik može da računa na saradnju:

„Danas smo u saradnji sa gradom i Agencijom za ruralni razvoj i domaćinima organizovali jednu uspešnu prezentaciju. Razvojni fond Vojvodine je državna institucija, osnivač je Vlada Vojvodine. Imamo kreditne linije podeljene za registrovana poljoprivredna gazdinstva i za pravna lica i preduzetnike, ukupno 15 kreditnih linija od toga je jedna kratkoročna. Uslovi u Razvijnom fondu su ročnosti sedam godina, grejs period oko dve godine, kamatna stopa je od jedan do tri posto na godišnjem nivou. Plaćanje se vrši jednomesečno, tromesečno, šestomesečno i devetomesečno, onako kako ljudima odgovara“.

Slavujević dodaje, da će u narednom periodu, izlaziti na teren i pomagati poljoprivrednicima dok se ne završi kompletna dokumentacija i faktički od ulaska u proceduru. „ Budući korisnik je u obavezi samo jednom da dođe u Novi Sad na potpisivanje ugovora“.

Kratkoročni krediti su na godišnjem nivou, što se tiče pravnih lica i preduzetnika, manje je interesovanje nego za poljoprivredna gazdinstva i to otprilike 80-20 procenata.

Kredit se najčešće traži zbog kupovine poljoprivrednog zemljišta zatim dugoročni krediti za poljoprivredu, opremu mehanizacije i na trećem mestu kratkoročni kredit za repromaterijal, rekao je Dejan Slavujević.

Prezentacija kreditnih linija Razvojnog fonda održana je u Gradskoj  kući. Razvojni fond AP Vojvodine doo Novi Sad u saradnji sa Gradom Sremska Mitrovica, organizovao je prezentaciju kreditnih linija Fonda namenjenih registrovanim poljoprivrednim gazdinstvima, pravnim licima i preduzetnicima za nabavku nove i polovne poljoprivredne mehanizacije, kupovinu poljoprivrednog zemljišta, IPARD program, investicije, trajna obrtna sredstva, obrtna sredstva, turizam (subvencionisana kamata), kupovinu sistema za navodnjavanje (subvencionisana kamata).

Prisutni su mogli da saznaju ili da prošire znanja o svim mogućnostima i pogodnostima koje nudi Razvojni fond AP Vojvodine doo Novi Sad.

Možda Vam se svidi i