80 godina od stradanja Jevreja i Roma. Na njivi stradanja stoje stable Jasena

Od strane Ozon
0 komentar

Nemci su u Zasavici, polovinom oktobra 1941. godine, na njivi Lazara Ljubičića, kraj Save, streljali 1.057 Jevreja i više od 90 Roma. Posle tog zločina, Lazar Ljubičić više nikada nije obrađivao tu njivu, već je na tom mestu zasadio jasenovu šumu.

80. godišnjica masovnog streljanja Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu.

Spomen-obeležje u Zasavici II je podignuto u blizini mesta gde su Nemci streljali preko hiljadu ljudi, žena i dece i koji su posle rata sahranjeni na ovom mestu. Nalazi se na mestu zvanom Poloj, u ataru sela Zasavica II, u Mačvi, koja danas administrativno pripada gradu Sremska Mitrovica. Spomen-obeležje je evidentirano nepokretno kulturno dobro.

Nemci su polovinom oktobra 1941. godine na obali reke Save, na njivi Lazara Ljubičića streljali 1057 Jevreja i više od 90 Roma i meštana Mačve. Posmrtni ostaci Jevreja su posle rata eshumirani i sahranjeni na Jevrejskom groblju u Beogradu.

Levo od centralnog spomenika se nalazi uobičajeni nadgrobni spomenik od crvenkastog mermera sa krstom na vrhu i ulesanim srpom, čekićem, zvezdom petokrakom i tekstom: Žrtvama nemačkog terora 1941—1944.

Možda Vam se svidi i