5 stvari koje PSIHOPATI i NARCISI govore kako bi vas naveli da mislite da ste – VI POLUDELI!

Od strane Ozon
0 komentar

Kad čujete reč “psihopat”, možda ćete pomisliti  na Hannibala Lectera ili Ted Bundyja, ali većina psihopata su zapravo nenasilni članovi društva. U stvari, velike su šanse da će delovati altruistično i nevino prosečnom promatraču.

Psihopati su pre svega društveni predatori. Bez savest, oni su u mogućnosti koristiti šarm i manipulaciju kako bi dobili ono što žele od drugih, bilo da je to porodica, prijateljstvo, veze, radno mesto i slično.

Oni menjaju svoju osobnost i postaju ono za šta misle da vi želite da budu. I jako su dobri u tome.

Kada im više ne trebaju ništa od vas, tada počinje ludo ponašanje. Ovde su neke zajedničke fraze koje ćete čuti od psihopata koji želi da posumnjate u svoje psihičko zdravlje.

“Previše sve analiziraš”

Naravno, postoje ljudi koji previše analiziraju situacije. Razlika sa psihopatama je u tome, što ćete uvek retrospektivno otkriti da ste bili u pravu. Oni namerno rade stvari kako bi vas doveli do toga da se osećate kao na ivici ili da postanete paranoični.

Kada ih počnete propitivati jer nešto posumnjate, oni vas optuže da previše analizirate situaciju. Ali onda mesec dana kasnije, otkrivate istinu. Psihopate žele da sumnjate u svoju intuiciju i da se osećate kao ludi detektiv, zbog čega se osećate teskobno, a zatim vas okrivljuju za to što ste takvi.

“Mrzim dramu”

Pa ipak, uskoro ćete otkriti da više drame okružuje njih od bilo koje osobe koju ste ikada upoznali. Psihopati će vas prvo idealizirati i izdizati iznad svih ostalih, hvaleći vas zbog vaše savršene, mirne i jednostavne prirode. Ali pošto je njima  stalno dosadno, to nikad ne traje dugo. Oni su patološki lažljivci, serijski varalice i večne žrtve.

Neće proći dugo i ove osobine će neminovno početi izlaziti na površinu i uzrokovati veliku konfuziju. Svaki put kada spomenete svoju zabrinutost ili nezadovoljstvo, oni će reći kako „mrze dramu“ i učiniće da se osećate loše što reagirate na njihovo loše ponašanje.

“Ti si tako osjetljiv/a”

Psihopati stvaraju emocije u drugim ljudima – to je ono što oni čine. Nakon konstantnog  – 24/7 obasipanja pohvalama i laskanjem, oni će vas ignorisati nekoliko dana  i onda će pričekati vašu reakciju. Kada konačno to i učinite, optužit će vas da ste preosetljivi.

Vrijeđaće vas, omalovažavati i kritikovati vas (obično u stilu zadirkivanja), gurajući vaše granice sve dok konačno ne progovorite.

“Ne razumeš me”

Naravno i zdravi parovi imaju nesporazume. No, kada ste s psihopatom, on će namerno reći stvari za koje zna da će vas isprovocirati. A onda kada reagujete, on će to okrenuti protiv vas i optužiti vas za nerazumevanje. Čak će i negirati da je tako nešto ikad rekao.

Činjenica je da ste savršeno dobro shvatili što je rekao. On  vas samo pokušava navesti da sumnjate u svoj razum.

“Ti si lud/a, ljubomoran/a, ogorčen/a”/

Nazivanje takvim imenima obično počinje kada stvari ubrzano idu nizbrdo. Prema psihopatama, svi njihovi bivši partneri, kolege i prijatelji su ludi, ljubomorni, ogorčeni ili zaljubljeni u njih.

Jedini izlaz iz toga je prekid svakog kontakta. To znači da nema poruka, poziva, e-pošte, čak ni Facebook prijateljstva. U protivnom, možete biti sigurni da će učiniti sve što je u njihovoj moći da se osećate ludi. Dobra vijest je – kada vas psihopat pokušava navesti da  sumnjate u svoju intuiciju, to znači da im vaša  intuicija uzrokuje nevolje.

Psihopati pokušavaju psihički uništiti svakoga ko bi mogao ugroziti njihovu iluziju normalnosti u svetu. Dakle, kada započnu igrati mentalne igrice s vama, to je zapravo čudna indirektna počast vašoj sposobnosti primećivanja „greške“ u njima.

Izvor: atma

Možda Vam se svidi i