45 dana bez odmora

Od strane Ozon
0 komentar

Svakodnevno 50 ljudi na punktovima pomaže, organizuje, prati i  vakciniše građane Sremske Mitrovice.

Punkt u PSC “Pinki” pokrenut je 19. janura, kada su prvi vakcinisani zdravstveni radnici Republike Srpske. Od tada, 45 dana bez dana odmora njih pedeset radi na vakcinaciji i revakcinaciji građana Opštine Sremska Mitrovica.

To su doktori, medicinske sestre, medicinski tehničari, oni koji rade na unošenju podataka u centralni registar, volonteri iz kancelarije za mlade grada koji pomažu ljudima prilikom popunjavanja formulara, obezbedjenje koje je tu da pomogne  građanima oko pitanja i nedoumica koje imaju. Oni nisu otišli na odmor nekoliko meseci. Rade svaki dan da zaštite sugrađanke i sugrađane vakcinacijom.

“Ovo je najveći punkt koji postoji. U Sremskoj Mitrovici od početka vakcinacije ista se realizovala u zdravstvenim ambulantama iz razloga što grad Sremska Mitrovica na samom području grada ima sedam zdravstvenih ambulanti i svako seosko naselje takođe ima po ambulantu. Početkom vakcinacije zdravstvenih radnika Republike Srpske formirali smo u PSC “Pinki”, ovo je najveći punkt koji se nalazi na teritoriji našeg grada i ovaj punkt opslužuje 50 osoba, od toga u svakom trenutku se ovde nalazi oko 15 zdravstvenih radnika dok je ostatak logističko operativna podrška kako bi se na najbrži mogući način sprovela vakcinacija. Propusna moć ovog punkta je negde oko 150 osoba po satu što samo po sebi govori da je punkt koji može da izvrši veliku količinu vakcinacije u jednom danu. Uglavnom, kada se završi vakcinacija tokom dana, na kraju dana se već vrše pripreme za naredni dan, dostavljaju se medicinski materijali u smislu igle, šprica, vate, alkohola za dezinfekciju, dezinfikuje se prostor a vakcine se donose na sam dan vakcinacije u zavisnosti koja vakcina je na rasporedu taj dan, primera radi za Sputnjik V vakcinu je neophodno dva sata odmrzavanja i pripreme dok za kinesku ili AstraZeneka nije neophodna neka duža priprema pred neposrednu aplikaciju”, rekao je načelnik za opšte poslove Miroslav Jokić, za Ozon Media.

U ovom trenutku na teritoriji grada vakcinisano je preko 13.000 naših sugrađana i revakcinisano je preko 8500. Ovaj punkt u PSC “Pinki” je vakcinisao oko 2500 građana bez zdravstvenih radnika iz RS.

Zdravstveni radnici i svi ostali koji od januara 2021. godine rade na ovom velikom poslu zaštite građana od virusa Kovid, na lečenju obolelih, vakcinaciji…  rade trenutno najvažniji posao u državi.

You may also like