29. novembra Telekom isplačuje dividendu

Od strane Ozon
0 komentar

U slučaju da niste prodali besplatne akcije, kao ni podizali novac od dividendi, sada vaša imovina po ovom osnovu vredi oko 10.600 dinara. Krajem novembra vredeće još više jer je kompanija Telekom najavila isplatu dividende.

Na ime dividendi tokom prethodnih nekoliko godina, kompanije NIS, Aerodrom i Telekom Srbija svakom građaninu su uplatili po ukupno oko 4.600 dinara.

Uskoro, tačnije 29. novembra, dividendu će isplatiti i kompanija Telekom koja je po ovom osnovu ukupno izdvojila 4,16 milijardi dinara. Novac će dobiti i država kao većinski akcionar, ali i mali akcionari.

Građani koji imaju pravo na besplatne akcije svojevremeno su dobili po 31 deonicu kompanije Telekom. Po tom osnovu svi oni sada će dobiti tačno 137 dinara neto.

Novac od dividende građani mogu da podignu na šalteru preduzeća“ Pošta Srbije“ uz obavezno pokazivanje lične karte i usmeni zatev za podizanje novca od dividendi. Građani koji nemaju račun za besplatne akcije u Pošti, novac od dividende mogu da podignu u svojoj banci.

Ono što je važno znati kod isplate dividende, jeste da ukoliko podignete ovaj novac to ne znači da gubite akcije. Naprotiv, vi ste i dalje vlasnik akcija, i po osnovu njih svake godine možete računati na novu uplatu dividende. Odluku o isplati i visini dividende naravno donosi kompanija, a u zavisnosti od poslovanja i ostvarenih rezultata.

Kod dividende je važno, dakle, i reći da, ukoliko do sada niste, već danas možete da odete u Poštu ili banku i da podignete svojih 4.600 dinara, kao i da sa takvim potezom ne gubite prava na akcije.

S druge strane, novac od akcija možete da dobijete samo ukoliko deonice prodate, a to je moguće takođe u Pošti davanjem naloga za prodaju. Novac pritom ne dobijate odmah, već po prodaji, a to može da znači jedan ili više dana nakon davanja naloga za prodaju u Pošti.

Pritom je važno znati da prodajom akcija, gubite i akcije i pravo na dividendu.

Možda Vam se svidi i

Reset password

Enter your email address and we will send you a link to change your password.

Get started with your account

to save your favourite homes and more

Sign up with email

Get started with your account

to save your favourite homes and more

By clicking the «SIGN UP» button you agree to the Terms of Use and Privacy Policy
Powered by Estatik