2022 niče nova crkva u Bloku B. U slavu zaštitniku Svetom Iliji

Od strane Ozon
0 komentar

Na proleće 2022. godine, kako je najavio predsednik Dragan Božić, predsednik Mesne zajednice “Blok B”, počeće izgradnja još jedne pravoslavne crkve u Sremskoj Mitrovici.

Dragan Božić
  • Još pre nekoliko godina doneta je odluka o izgradnji verskog objekta Srpske pravoslavne crkve na teritoriji Mesne zajednice „Blok B“, tačnije u Pavlovom parku.

Novi hram Svetog proroka Ilije biće izgrađen pored sadašnje zgrade Mesne zajednice.

  • Ovih dana vodili su se intenzivni razgovori na temu izgradnje Hrama,  da bi danas dobili blagoslov njegovog preosveštenstva Vladike sremskog Vasilija o izgradnji Srpske pravoslavne crkve, posvećene Svetom Iliji, zaštitniku. Sveti Ilija je i krsna slava Mesne zajednice „Blok B“. U razgovoru sa njegovim preosveštenstvaom, Vladika sremski Vasilije, dogovoreno je da izgradnja crkve krene već u martu, a da se sa izradom projektne dokumentacije krene u januaru mesecu 2022.godine. U martu očekujemo osveštenje placa, a po obaveštenju koje smo dobili od Vladike sremskog i Njegova Svetost patrijarh srpski gospodin Porfirije će biti taj dan u poseti gradu, kada će izvršiti osveštenje i služiće svetu liturgiju.

Crkav koja će se graditi, sledeće godine, biće finansirana prilozima građana. Po rečima Dragana Božića, već sada i pre početka izrade projektne dokumentacije, postoji dobra volja velike većine građana ove Mesne zajednice i prilozi pristižu.

  • Mesna zajednic „Blok B“ ima svoje kumove koji dolaze iz Republike Srpske, koji će takođe tokom izgradnje crkve učestvovati svojim prilogom i prisustvom.

Najavljeno je i formiranje crkvenog odbora, sa sveštenikom koji je nadležan za Mesnu zajednicu „Blok B“ a osim izgradnje Hrama, planiranja je i gradnja objekta gde bi se obavljale aktivnosti Mesne zajednice.

  • U tom objektu bi formirali Kulturno umetničko društvo, kolo srpskih sestara i planiramo da dobar deo populacije uključimo crkvi. Blok B je pobožan decenijama, pored škole Jovan Popović koja je sada, neskromno bih rekao, najbolja škola na teritoriji grada, imaćemo i duhovni centar. Stanovnici „Bloka B“, od osnivnja ove Mesne zajednice teže izgradnji duhovne crkve. Dodatno ćemo pomoći duhovnom odrastanju naše dece, rekao je Božić.

Možda Vam se svidi i