Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je danas da to ministarstvo planira da u narednih deset godina na području Srbije izgradi dvadeset istraživačkih centara, koji će se baviti različitim naučnim oblastima.

Šarčević je prilikom ;obilaska kruševačkog Centra za stručno usavršavanje, rekao da je, između ostalog, planirana izgradnja tri centra koja će se baviti ekologijom i tri centra iz oblasti robotike i da bi Jastrebac bio jedna od baza za ekologiju.

„Na Jastrepcu bi se najviše izučavalo zagađenje vazduha. U Sremskoj Mitrovici, odnosno u Zasavici, biće paralelan centar u kome će se izučavati zagađenje voda, dok će se geonaukom baviti centar koji se gradi u Beloj Crkvi“, naveo je Šarčević.

Prema njegovim rečima, centri neće biti lokalni, već će svaki od njih biti dostupan deci iz cele Srbije, a država će ih jednim delom finansirati.

„Centri neće biti u potpunosti, ali će u velikoj meri biti održivi. Radiće se kroz sistem đačkih zadruga i onda će dete koje je u zadruzi zaradilo, recimo, kroz aktivnosti reciklaže, na osnovu toga moći da ide u Petnicu, Knić, na Jastrebac, i tako ćemo tokom cele godine imati stalnu liniju prisustva mladih“, kazao je ministar i dodao da će to biti velika mreža centara za promociju nauke.

Direktor kruševačkog Centra za stručno usavršavanje Nenad Stanojević podsetio je da je to ministarstvo podržalo inicijativu Kruševca o izgradnji pomenutog Centra na Jastrepcu i dodao da će Centar biti otvoren za sve koji žele da se bave naukom.

izvor: Beta

Možda Vam se svidi i

3 komentari

ivica 11.02.2020. - 2:20 pm

dobro je to treba istrazivati kako da se voda manjezagadjuje. za kucu barem moze da se nabavi optimum aparat za preciscavanje vode sa reverznom osmozom ali to ne moze za napolje. dobar potez!

Istina 11.02.2020. - 8:59 pm

Gledala sam na youtubu odličnu emisiju o vodi u kojoj su govorili naučnici iz celog sveta…o živoj vodi, prečiščenoj vodi, memoriji vode,magnetizovanoj vodi i benefitima za organizam- zaista fascinantno. A onda pogledam na netu neko postavio filtere koji su u aparatu za prečišćavanje promenjeni posle 6 meseci i zgroxih se kad sam videla šta pijem…i uhvati me tuga kao takva.

Luna 12.02.2020. - 6:55 pm

Kakva nam je česmovaču dobro je da smo uopšte zdravi, još pogotovo kad vodu sipam u čašu, posle kiše a. Kao da sam sipala mineralnu vodu a ne česmovaču. Puna hlora i čega sve ne..

Komentari su zatvoreni.