Zapaženo učešće dr Velimira Novakovića na Kongresu udruženja internista Srbije

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Specijalista interne medicine-gastroenterohepatolog, Opšte bolnice Sremska Mitrovica, dr Velimir Novaković bio je aktivni učesnik radnog dela 20. Кongresa udruženja internista Srbije, koje je održano krajem proteklog meseca na Zlatiboru.

Dr Novaković je stručnom auditorijumu predstavio temu pod nazivom „Savremeni klinički pristup gastrointestinalnim stromalnim tumorima“ i u svom radu izneo stav da gastrointestinalni stromalni tumori digestivnog trakta najčešće nastaju u želucu, tankom crevu i potom u debelom crevu. Veći GIST tumori se manifestuju kao krvarenje iz digestivnog trakta, ređe sa perforacijama. Radi se o relativno retkim tumorima, o kojima se mora uvek ozbiljno razmišljati i na vreme uočiti i prepoznati. Prikaz pacijentkinje sa GIST tumorom želuca koja je pravovremeno dijagnostikovana i potom operisana pokazao je veliku dijagnostičku i terapijsku osposobljenost lekara naše bolnice.

Rad dr Novakovića je dobio visoku ocenu od samih učesnika Кongresa s obzirom na celokupan stručni program i aktuelnost teme. Кao koautori u radu su učestvovali lekari Internog odeljenja dr Nikola Ivanović i dr Bora Dolamić, a gastroenterološki tim čine još dr Gordana Mitić, dr Radovan Zec i dr Ana Laušević.

“Кongres internista Srbije je ove godine, prvi put u dvadesetogodišnjoj istoriji, održan „on-line“.

„Organizovan je u otežanim okolnostima, kao pilot projekat virtuelnog kongresa, ali je i potpuno opravdao očekivanja. Činjenica da je u danima Кongresa broj posetilaca sajta bio preko 2000 po danu, a da je sesije pratilo od 200-270 slušalaca daje za pravo da ocenimo da je kongres uspeo u svojoj ideji “rekao je dr Novaković i naglasio da, iako se naše zdravstvo kao i celo društo nalaze u specifičnim uslovima pandemije korona virusa, učestovanje na on-line kongresima i dalja edukacija, kao i praćenje savremenih tokova lečenja i dijagnostike podupire ovu borbu – jer znanje ne može da čeka, baš kao ni oboleli građani.

You may also like