Vlada Srbije u narednim danima proglasiće vanredno stanje.

To je sinoć, kako procedura u ovakvim situacijama nalaže, ministar odbrane Aleksandar Vulin zatražio od predsednika Aleksandra Vučića.

U skladu sa Ustavom, a zbog ugrožene bezbednosti građana na najvećem delu teritorije naše zemlje, Vulin je uputio pismeno predsedniku Aleksandru Vučiću zahtev da, u skladu sa ustavnim ingerencijama, preduzme sve neophodne mere na zaštiti stanovništava.

– Nakon pojave korona virusa procena je da bi dalje širenje moglo značajno ugroziti zdravlje šireg stanovništva, a time i funkcionisanje života u Republici Srbiji. To zahteva donošenje hitnih mera iz nadležnosti predsednika RS. Sada je na njemu da odluči kako i na koji način će iskoristiti svoje ustavno ovlašćenje – rekao je Vulin gostujući na TV Pink.

O mogućnostima uvođenja vanrednog stanja u Srbiji danas je govorio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. On je pojasnio proceduru na koji način se to čini. 

– Vanredno stanje se uvodi ukoliko ministar odbrane pošalje vrhovnom komandatu, predsedniku države, pismo da je ugrožena bezbednost države. Zatim ga šaljemo u skupštinu, ali, pošto je zabranjeno okupljanje više od 100 ljudi, moguće je da predsednik Srbije, predsednik skupštine i vlade, zajedničkim, trostrukim potpisom uvedu vanredno stanje – pojasnio je Vučić. 

Kako je kazao, „onda, znate šta to znači“ . 

– Ako se uvede vanredno stanje nema više kafića, barova, bisokopa, pozorišta, već vojska na ulice, zna se šta na granici i tako dalje – rekao je Vučić danas na konferenciji za medije.

Vučić: Predaja nikada nije i neće biti opcija

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obratio se putem svog zvaničnog Instagram naloga javnosti. Samo nekoliko trenutaka nakon što je objavljena informacija da bi u Srbiji već sutra moglo da bude proglašeno vanredno stanje zbog virusa korona, Vučić je napisao:

You may also like