Vraćeni sa prelaza sa Crnom Gorom zbog nejasnog uputstva

Mnogi građani Srbije vraćeni su sa crnogorske granice, jer su, nakon što su crnogorske vlasti pre nekoliko dana ublažile mere za ulazak naših državljana u tu državu, umesto ELISA testova imali nalaze običnog serološkog testa na korona virus.

Vlada Crne gore je, na svom sajtu u četvrtak, 3. septembra, saopštila da je „Nacionalno koordinaciono tijelo za zarazne bolesti (NKT) odlučilo, na predlog Instituta za javno zdravlje Crne Gore da, u skladu sa epidemiološkom situacijom u državama okruženja, ublaži uslove ulaska u Crnu Goru rezidenata država regiona….“, te da su za to potrebni „negativan PCR, negativan IgM test ili pozitivan IgG test“.

Međutim, kako u saopštenju nije navedeno koja vrsta testa je potrebna, deo građana Srbije je uradio i platio običan serološki test i bio vraćen sa crnogorske granice.

U istom saopštenju je navedeno da „rezidenti svih država sa ‘žute liste’ (na kojoj je i Srbija, prim.autora), mogu ući u Crnu Goru i uz negativan rezultat serološkog testa na antitijela klase IgM, što je novina u odnosu na ranije ograničenje. Osim toga, uslov je da „lice nije u periodu od 15 dana pred ulazak u Crnu Goru boravilo u nekoj od država sa ‘crvene liste’ odnosno u nekoj od zemalja iz kojih nije dozvoljen ulazak u Crnu Goru“

Kako PCR košta 6.000 dinara i oko njega nije bilo nedoumica, građani su želeli da uštede novac i da obave jeftiniji test na IgM antitela. Zabuna je nastala jer u tom saopštenju nije navedeno to da moraju da pribave ELISA testove na IgM i IgG.

U drugom saopštenju crnogorske vlade, istog datuma, ta nepreciznost je otklonjena i navedeno je da rezultati testova na IgM i IgG moraju biti „dobijeni ELISA serološkim testom“.

Zbog nepreciznosti u prvom saopštenju, koje su preneli i mediji u Srbiji, građani su požurili u laboratorije i uradili testove koji nisu u klasi ELISA.

U Zavodu za javno zdravlje Sremska Mitrovica podsećaju gradjane da pozovu kol centar gde mogu dobiti sve potrebne informacije o testiranju za putovanje u Crnu Goru ili Hrvatsku.

Zvanične informacije od državnih organa Crne Gore nema, koliko građana Srbije je do sada vraćeno sa crnogorske granice, kao i uzrok nepreciznosti o ublaženim merama za ulazak u tu zemlju.

Ni posle četiri dana, nakon telefonskih poziva i upućenih pisanih zahteva, odgovori i pojašnjenja nisu stigli od odgovornih u Vladi, Institutu za javno zdravlje, Upravi za inspekcijske poslove, Odseku za zdravstveno-sanitarni nadzor, Upravi policije i Sektoru granične policije Crne Gore.

S druge strane, u MUP-u Srbije, je rečeno da srpska policija nema podatke o tome da li je i koliko naših građana vraćeno sa crnogorske granice, uz podsećanje na to da u nadležnosti srpske policije nije da nadzire granicu druge države.

Gledanje kroz prste

Izvor u graničnoj policiji Crne Gore je nezvanično kazao za Danas da građani Srbije, iako nemaju tražene nalaze ELISA IgM testa, mogu da pređu granicu sa rezultatima običnog serološkog testa.

„Puštaju se ljudi i sa testovima koji nisu ELISA. Ne znam da li je neko odlučio da ne bude rigidan, ali ljudima se dozvoljava da pređu granicu. Zvanično, traže se ELISA testovi, što kontrolišu zdravstveno-sanitarni inspektori, ali ljudima se „gleda kroz prste, jer sam to proverio na dva granična prelaza, pošto nas ljudu iz Srbije pozivaju i raspituju se o uslovima za prelazak granice“, rekao je Danasov izvor.

Međutim, tu informaciju nije bilo moguće proveriti, jer u crnogorskoj Upravi za za inspekcijske poslove, odnosno u Odseku za zdravstveno-sanitarnu inspekciju, nisu reagovali na naš dopis.

Danas/Ozon

You May Also Like