Vlada Srbije usvojila oštrije mere

Od strane Ozon
0 komentar

Vlada Srbije usvojila je na sednici 3. decembra najnovije preporuke Kriznog štaba za zaštitu zdravlja stanovništva od zarazne bolesti COVID-19, koje stupaju na snagu sutra, a prema kojima ugostiteljski objekti neće raditi vikendom.

Prema novog odluci, kafići, restorani, barovi, noćni klubovi i splavovi radiće neće raditi od petka od 17 časova do ponedeljka do 5 časova ujutru, bez izuzetka. Njihovo radno vreme biće od ponedeljka do petka od 5 do 17 časova.

Ugostiteljskim objektima je dozvoljeno da obavljaju delatnosti dostave hrane 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, kao i ostalim privrednicima čija je to osnovna delatnost. Non stop bez ograničenja mogu da rade i apoteke i benzinske pumpe.

Tržni centri, prodavnice garderobe, kladionice, kockarnice, dečije igraonice takođe neće raditi od petka u 17 časova do ponedeljka u 5 ujutru.

Frizerski i kozmetički saloni, saloni za negu lepote neće raditi tokom vikenda. U ovu grupu spadaju i objekti iz oblasti sporta i rekreacije – teretane, fitnes centri, bazeni, spa centri, baloni za fudbal, košarku, tenis ili bilo koji drugi rekreativni sport. Svim ovim objektima dozvoljeno je da rade radnim danima od 5 ujutru do 17 časova.

Ostali objekti, prodavnice prehrambene industrije, trgovinske radnje, maloprodajni objekti kao i trafike, kiosci i slično, gde se po pravilu ne ulazi u objekat prilikom kupovine, mogu raditi kako radnim danima, tako i vikendom, do 21 čas.

Pijace će biti otvorene i u danima vikenda od 6 časova ujutru do 15 časova.

Još jedan izuzetak predstavljaju restorani i barovi koji se nalaze u okviru hotela i privatnih smeštaja. Oni mogu pružati svoje usluge samo i isključivo registrovanim i prijavljenim gostima do 21 čas svakoga dana.

Ordinacije i laboratorije koje pružaju medicinske usluge mogu da rade tokom čitavog dana, uključujući i vikend.

Profesionalni sportisti mogu koristiti sportske objekte za pripreme za svoja takmičenja u toku vikenda. Objekti i ustanove iz oblasti kulture – bioskopi, pozorišta, muzeji i galerije moći će da rade radnim danima, kao i subotom i nedeljom, do 17 časova. Servisi bele tehnike, tehnički servisi, krojači, obućari i staklorezačke radnje mogu raditi radnim danima do 21 čas, a subotom do 17 časova.

U saopštenju Vlade navodi se da će nadležne inspekcije i komunalna milicija strogo kontrolisati poštovanje ovih mera, koje stupaju na snagu sutra.

You may also like