Višenamenska maska sa izmenljivim filterom izum braće Bamburać iz Vognja

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Regionalna razvojna agencija „Srem“, u okviru Inovacionog startap centra Stara Pazova, čiji je programski rukovodilac, a u saradnji sa „NBreakers“ timom kao korisnikom ovog centra, uspela je da razvije prototip i otpočne serijsku proizvodnju univerzalne zaštitne maske sa izmenljivim filterom čija je osnovna namena fizička zaštita lica i disajnih organa od kapljičnih infekcija i ujedno i zaštita neposredne okoline korisnika ove maske od prenosa bakterija ili virogenih infekcija.

Masku su danas u Gradskoj kući u Sremskoj Mitrovici predstavili Milan Mirić direktor RRA Srem, predsednik Skupštine grada Sremska Mitrovica Tomislav Janković, član Kriznog štaba Petar Samardžić i idejni tvorci maske braća Nikola i Nemanja Bamburać iz Vognja, odnosno „NBreakers tim“.

Osnovni razlog pokretanja ovog projekta bila je namera da se kroz angažovanje mladih, kreativnih i inovativnih timova u Inovacionom centru pruži neposredan odgovor i doprinos sprečavanju pandemije Covid19 u Srbiji.   

Zaštitna maska koncipirana je tako da služi za višekratnu upotrebu. Pored prilagođenosti ergonomiji lica i njenom dobrom prijanjanju, maska ima izmenljivi filter čiji se prostor popunjava pamučnim tuferima, koji dokazano sprečavaju prolazak čestice virusa Covid19, i daju sigurnost korisniku (kao što je navedeno u Studiji o efikasnosti lako dostupnih alternativnih materijala za filter koje su rađene na Cambridge univerzitetu). Isto tako, filterski prostor može da se popuni i drugim vrstama materijala koje svako ima u svom domu a koji su takođe efikasni u velikom procentu. Konceptom je predviđeno da zamena filtera bude jednostavna i da može da se ponavalja neograničen broj puta u skladu sa potrebama korisnika. Maska je izrađena od materijala koji se koristi u medicini i može svakodnevno tretirati bilo kojim dezinfekcionim sredstvom (alkohol, etanol i sl.), a isto tako i oprati u toploj vodi koristeći običan sapun, te je tako ponovo spremna za upotrebu. Zaštitna maska koncipirana je tako da služi za višekratnu upotrebu. Pored prilagođenosti ergonomiji lica i njenom dobrom prijanjanju, maska ima izmenljivi filter čiji se prostor popunjava pamučnim tuferima, koji dokazano sprečavaju prolazak čestice virusa Covid19, i daju sigurnost korisniku (kao što je navedeno u Studiji o efikasnosti lako dostupnih alternativnih materijala za filter koje su rađene na Cambridge univerzitetu). Isto tako, filterski prostor može da se popuni i drugim vrstama materijala koje svako ima u svom domu a koji su takođe efikasni u velikom procentu. Konceptom je predviđeno da zamena filtera bude jednostavna i da može da se ponavalja neograničen broj puta u skladu sa potrebama korisnika. Maska je izrađena od materijala koji se koristi u medicini i može svakodnevno tretirati bilo kojim dezinfekcionim sredstvom (alkohol, etanol i sl.), a isto tako i oprati u toploj vodi koristeći običan sapun, te je tako ponovo spremna za upotrebu.

You may also like