Veliki radovi i veliki planovi

Više gorućih problema koji su mučili stanovnike Noćaja rešeni su u prethodnom periodu. Radovi su vršeni na seoskoj školi, zatim na saobraćajnoj i sportskoj infrastrukturi, uličnoj rasveti, a možda i najznačajniji projekat koji je realizovan u ovom mestu jeste izgradnja vodovodne mreže.

Šta je do sada urađeno, a šta je u planu za budućnost govorio je Slobodan Bogdanović, predsednik saveta Mesne zajednice Noćaj.

„Izgradnja vodovoda startovala je krajem 2015. godine i to je najveći investicioni poduhvat u proteklih nekoliko godina kada je reč o proširenju vodovodne mreže na teritoriji opštine Sremska Mitrovica. Radovi su ušli u samu završnicu, odnosno veći deo posla je priveden kraju, ostalo je samo još da glavni vod stigne do nekoliko manjih uličica i da celo selo bude pokriveno mrežom. Sva domaćinstva u svakoj od ulica treba da imaju mogućnost da se priključe na gradsku vodovod, što je od početka realizacije ovog projekta i bio plan“, kaže Bogdanović.

Prema njegovim rečima vodosnabdevanje je uredno, prekida je bilo samo zbog određenih radova i bili su na vreme najavljeni, pritisak vode je takođe dobar.

Priključenje Noćaja na gradsku vodovodnu mrežu jeste bio najskuplji projekat koji je u Noćaju realizovan poslednjih godina, ali Bogdanović ističe da su po njemu podjednako značajni i radovi koji su vršeni u Osnovnoj školi „Dobrosav Radosavljević Narod“.

„Jako bitni radovi u našem selu, po mom mišljenju, svakako su oni koji su izvedeni u seoskoj osnovnoj školi. Učionice i hodnici su okrečeni, promenjena su vrata, postavljena je nova rasveta, sređene su podne podloge i sada su uslovi za boravak i rad kako dece, tako i svih zaposlenih neuporedivo bolji. Ostalo je još da se kompletno sanira sanitarni čvor, što očekujemo da će biti odrađeno tokom letnjeg raspusta, a prema nekim najavama direktora škole Slađana Papića, radiće se i na izolaciji i samoj fasadi objekta“, priča Bogdanović.

On dodaje da je obezbeđen materijal da se školsko dvorište kompletno ogradi i da nakon svih tih radova ostaje jedino da se reši problem krova u sportskoj sali.

„Školska sala prokišnjava već neko vreme i to je problem na koji ćemo se fokusirati u narednom periodu, nadležni su upućeni u problematiku, te očekujemo da će se isti sanirati ako ne ove, onda početkom naredne godine. Nakon krova moramo srediti i pod. Trenutno je to parket koji je oštećen usled prokišnjavanja i koji bi trebalo zameniti nekom modernom podlogom namenjenom za sportske aktivnosti u zatvorenom“, kaže predsednik.

Bogdanović se vraća samo dva meseca ranije, donosno u april mesec kada je obezbeđena i sama zona škole, a u smislu saobraćajne signalizacije i usporivača brzine kretanja vozila. Ovaj deo sela bio je, zbog dve vezane krivine, izuzetno nezgodan za vozače i na toj deonici puta su se često dešavale nesreće.

„Postavljena je vertikalna i horizontalna saobraćajna signalizacija, zatim dva brzinska displeja i to u ulicama Luke Sretenovića i Stojana Pandurovića, kao i vibrirajuće trake na samom asfaltu. Već sada je primetno da se vozači drugačije ponašaju na ovoj deonici, što mi je posebno drago, a pun efekat ovih radova ćemo videti tek od septembra kada naši đaci ponovo krenu u školu“, objašnjava Bogdanović.

Vrednost svih radova koji su izveden u zoni škole iznosila je oko 1,2 miliona dinara, a sredstva su obezbeđena od strane Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj i Grada Sremska Mitrovica.

Još jedan problem koji koji je rešen jeste put u ulici Aleksandra Mijailovića. On se izvesno vreme nalazio u jako lošem stanju, znatno oštećen usled velike frekfencije teretnih kamiona koji su tom ulicom svakodnevno saobraćali. Put je kompletno rehabilitovan u dužini od oko 750 metara.

Put ka novom groblju je nasut grebanim asfaltom u dužini od oko 420 metara. Širina puta je 5 metara.

Urađena je ulična, javna rasveta u delu ulice Miladina Parmakovića u kojem se nalazi pet domaćinstava.

„Generalno u Noćaju imamo problem sa uličnom rasvetom. Ono što je dobro jeste da smo postavili svetiljke u jednoj ulici koja je bila u mraku, ali generalno često dolazi do kvarova, jer su postojeći uređaji dotrajali, tako da je to problem kojim ćemo se takođe pozabaviti u narednom periodu. Akcenat ćemo staviti na centar sela i glavnu ulicu, na pomenute dve krivine koje zaista treba da budu dobro osvetljene i pregledne, jer same po sebi su nezgodne, a tu je frekfencija saobraćaja – pešaka, biciklista, motornih vozila jako velika“, nastavlja predsednik.

On dalje objašnjava, da upravo zbog te velike frekfencije saobraćaja glavnom ulicom, koja je ujedno i magistralni put polako dolazi do propadanja asfalta, te bi se u narednom periodu trebalo razmišljati i o njegovoj rehabilitaciji.

Trenutno su u toku radovi na rekonstrukciji svlačionica na stadionu seoskog Fudbalskog kluba „Zmaj“. Takođe uređuje se i prostor budućeg klupskog bifea. Radove finansira lokalna smouprava Grada Sremska Mitrovica, a vrednost istih iznosi preko milion dinara.

„Svakako u budućnosti ćemo raditi na uređenju parking prostora ispred vrtića dečijeg, jer postojeći je u već prilično lošem stanju, a u planu je i da koliko već u narednih mesec, do dva dana osvetlimo jednim reflektorom i sam spomenik u centru sela. Atarski putevi će nam takođe biti prioritet i njihovo nasipanje i omogućavanje poljoprivrednicima da lako dođu do svojih njiva bez obzira na vremenske uslove“, kaže prvi čovek Noćaja i za sam kraj dodaje da se sve u svemu u Noćaju dosta radilo, ali i da dosta toga će tek biti urađeno.

You May Also Like