Vakcinacija protiv sezonskog virusa gripa počela je juče, a u domovima zdravlja od ranih jutarnjih sati bili su penzioneri. Vakcinacija je ove godine posebno važna u slučaju da se sudare korona i grip.

U Domovima zdravlja opštine Sremska Mitrovica odaziv građana, koji prema već zakazanim terminima dolaze kod lekara opšte prakse po nalog za vakcinaciju, nakon koga se i vakcinišu, je veći nego prethodnih godina.

U pitanju je inaktivisana split vakcina proizvođača Abbott Biologicals B.V. U skladu sa preporukom Svetske zdravstvene organizacije za severnu hemisveru, vakcina sadrži cirkulišuće antigene virusa gripa: AH3N2, B/Washington 02/19 soj i V /Phuket soj.

Zainteresovani za vakcinaciju javljaju se svom izabranom lekaru.

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2–3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta varira i iznosi od 6 do 12 meseci, pa iz toga proizilazi potreba vakcinacije svake godine, kao i zbog variranja različitih sojeva virusa gripa koji mogu da se menjaju svake godine/sezone.

Kod vakcinisanih se u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, kao i da se smanjuju moguće teže komplikacije u slučaju obolevanja kod osoba koje su u riziku.

Kod kategorija stanovništva koje su u povećanom riziku, bolest može imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija (najčešće zapaljenja pluća). Izuzimajući privremene ili trajne kontraindikacije, ovu vakcinu je moguće aplikovati već u uzrastu od navršenih 6 meseci života. Preosetljivost na jaja, pileće proteine, neomicin i formaldehid su najčešće kontraindikacije kod ove vakcine. Imunološki odgovor može biti oslabljen u slučaju imunosupresivne terapije, kao što su kortikosteroidi, citotoksični lekovi ili radioterapija.

Vakcinacija protiv gripa se sprovodi u cilju smanjenja obolevanja i umiranja, ali i smanjenja prenošenja virusa gripa u porodici, kolektivu i populaciji. Vakcinacija stanovništva koje pripada grupama rizika sprovodi se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, održavanja kolektivnog imuniteta populacije, ali i indirektno očuvanja zdravlja članova njihovih porodica odnosno kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine, u cilju preveniranja mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja.

Možda Vam se svidi i