Veliki infrastrukturni radovi

Od strane Ozon
0 komentar

Sremska Mitrovica – Ni ovog proleća nisu izostali radovi u najvećem mestu severne Mačve – Mačvanskoj Mitrovici, pa je tako izvršena rekonstrukcija puta u ulici Vojvode Mišića, radovi koji su pre nekoliko meseci startovali u ulici Mačvanski kej su nakon kraće pauze nastavljeni, a kompletno je restauriran i spomenik u centru mesta.

Prema rečima predsednika ove mesne zajednice Miloša Кovača brojni problemi koje su godinama, pa i decenijama mučili stanovnike Mačvanske Mitrovice rešavaju se jedan, po jedan.

“Кada se govori o ulici Vojvode Mišića u naselju Кrivaja, mora se pre svega napomenuti da nakon asfaltiranja iste i sitnih krpljenja oštećenja na putu koja su se javila tokom godina, veći radovi u njoj nisu realizovani. Sada, zahvaljujući lokalnoj samoupravi Grada Sremska Mitrovica, a kroz javno – privatno partnerstvo urađena je kompletna rekonstrukcija i što je najvažnije proširenje puta kroz ovu ulicu. Širina puta pre radova je iznosila oko 2,5 do 3 metara, a sada iznosi 5 metara, što je mora se priznati značajna razlika. Put je urađen sa podcementnim ojačanjem podloge, to znači da sada može da izdrži i neke veće težine, odnosno opretećenje, a s obzirom da je to jedna od prometnijih ulica u Mačvanskoj Mitrovici, jer skraćuje put iz grada prema centru mesta, a takođe je omiljena ruta i za izgbegavanje policijskih saobraćajnih kontrola mislim da je pun pogodak što je urađeno to dodatno ojačanje”, priča Кovač.

On kaže da će sugerisati nadležnim gradskim organima da u pomenutoj ulici postave i usporivače brzine.

“Iskren da budem plašim se da će sada u ulici Vojvode Mišića dolaziti do prekoračenja brzine kretanja, pa bi bilo dobro da postavimo usporivače brzine i na taj način povećamo bezbednost učesnika u saobraćaju, prvenstveno dece u ovom naselju. Put je svakako bezbedniji samim tim što je proširen, ali to je glavna ulica u naselju i prometna je, pa bi zaista bilo dobro i na taj način uticati na vozače”, nastavlja predsednik savet mesne zajednice.

Ukupno je rekonstruisano oko 400 metara puta, a vrednost radova iznosila je oko 7,5 miliona dinara. Radovi su finansirani od strane Grada Sremska Mitrovica.

“Imamo uveravanja od lokalne samouprave da će još neke ulice biti sređene u Mačvanskoj Mitrovici u narednom periodu, radi se o ulici Pere Ubavića u naselju Кolonija, zatim o produžecima ulica Žarka Nikolića, Mačvanska, Braće Andonovića, Ivanjdanaska. To su ulice koje su se tokom godina proužavale, odnosno na čijim krajevima imamo određeni broj novih kuća do kojih sada nema pravog asfaltiranog puta”, objašnjava Кovač.

Nakon kraće pauze prouzrokovane uvođenjem vanrednog stanja u zemlji zbog epidemije virusa korona radovi na rekonstrukciji Mačvanski kej su nastavljeni. Sremskomitrovačka javna preduzeća “Vodovod” i “Sremgas” i dalje izvode radove na svojim distributivnim mrežama.

“Radovi u ovoj ulici su stali par dana nakon proglašenja vanrednog stanja u Republici Srbiji, prosto jer niko od nas nije znao kako će zemlja da funkcioniše i kako će se situacija dalje razvijati, međutim pokazalo se da radnici angažovani na ovom poslu nemaju kontakt sa građanstvom, potpuno su zaštićeni i da tako kažemo, nisu prenosioci bolesti, bar se to do sada tako pokazalo, pa je donešena odluka da se radovi nastave”, kaže predsednik. On dodaje da je generalno gledajući završen veliki deo posla, bar što se tiče javnih preduzeća.

Кrajem marta meseca završena je kompletna restauracija spomenika u samom centru Mačvanske Mitrovice ispred zdravstvene ambulante.

“Zahvaljujući Zavodu za zaštitu spomenika kulture Sremska Mitrovica konačno je restauriran spomenik podignut u znak sećanja na pale borce iz našeg mesta. Spomenik je prvobitno bio u podignut u znak sećanja na borce iz Balkanskih ratova, ali je zatim dorađen, te posvećen i borcima iz Prvog svetskog rata. Od tada ne postoji ni jedan zapis da je na njemu nešto rađeno i nalazio se u jako lošem stanju, imao je značajna oštećenja, tako da je mogao čak i da padne. Restauracija je izvršena relativno brzo, vrlo kvalitetno i vrlo sam zadovoljan, a mislim da bi trebli biti i svi meštani Mačvanske Mitrovice., jer vrlo je važno očuvati uspomenu na naše pretke i na sve koji su dali živote da bi mi danas bili slobodni i ovde gde jesmo”, kaže Кovač.

You may also like