Veliki infrastrukturni radovi

Od strane Ozon
0 komentar

Radovi na rekonstrukciji ulica Mačvanski kej i Žarka Vučinića u Mačvanskoj Mitrovici polako ulaze u završnicu.

Radovi su startovali letos, a izvode ih Javno preduzeće „Putevi Srbije“ putem podizvođača, zatim sremskomitrovački „Vodovod“ i „Sremgas“.
Prema rečima Miloša Kovača, predsednika ove mačvanske mesne zajednice, radovi su obuhvatali sanaciju same saobraćajnice, izgradnju behaton pešačke staze, atmosferske kanalizacije i gasne mreže, kao i zamenu vodovodnih cevi.

„Pristupilo se radovima od samog ulaska u Mačvansku Mitrovicu, odnosno od početka ulice Žarka Vučinića, koja se prostire do keja, da bi bili nastavljeni u ulici Mačvanski kej, sve do centra mesta. U prvoj pomenutoj ulici zamenjen je habajući sloj asfalta, a urađena je i jednim delom pešačka staza, što nam je bilo jako važno. Staza se prostire tačno do ulice Braće Bogunović i ulaska u takozvano Radničko naselje, odnosno Krivaju. U tom delu imamo veliku frekfenciju đaka, koja su na putu do i iz škole, izbegavajući glavnu ulicu išla pored starog groblja, što sada više neće morati da čine. Staza se prostire od pomenute tačke, pa sve do same osnovne škole“, objašnjava Kovač.

Behaton staza će biti urađena kompletnom dužinom ulice Mačvanski kej, a kritičan deo kod pekare, papirnice i apoteke gde se nakon padavina nakupljala voda i pravila problem pešacima će na taj način biti rešen, jer je ista izdignuta u odnosu na put.

On dodaje da je saobraćajnica zatim sanirana, odnosno kompletno rekonstruisana i u ulici Mačvanski kej, a da trenutno Javno komunalno preduzeće „Vodovod“ izvodi svoje radove na zameni cevi. Taj posao, na žalost, objašnjava, poslednjih dana je zbog loših vremenskih uslova znatno usporen.
„Želeo bih da se zahvalim direktoru „Vodovoda“ Borislavu Babiću, jer su njegovi zaposleni zaista pre kišnih dana dali svoj maksimum i značajno ubrzali radove, međutim sada nam vremenske prilike nikako ne idu na ruku, zemlja je mokra i dok je tako ne mogu da se zamene stare, postojeće cevi sa novim“, kaže dalje predsednik.

Kovač ističe da je zamena glavnog vodovodnog voda izuzetno bitna ne samo za stanovnike Mačvanske Mitrovice, nego i okolnih mesta, odnosno Salaša, Noćaja i Radenkovića.

„Menjamo stare azbestne cevi koje su, pre svega nezdrave, dotrajale i često je dolazilo do njihovog pucanja sa novim koje će imati veći promer, a samim tim će i vodosnabdevanje, odnosno pritisak vode u domovima stanovnika našeg mesta, ali i okolnih sela biti daleko bolji“, objašnjava Kovač i dodaje da je za vodovod korisna činjenica da je pešačka staza izrađena od behatona, tako da i ukoliko dođe do kvara isti će biti lakše i brže otklonjen i to bez potrebe prosecanja staze.

Javno preduzeće „Srem – gas“ je takođe uzelo učešće u ovom velikom projektu, pa je tako rađeno na izgradnji distributivne mreže.
Kompletna ulica Mačvanski kej sada je pokrivena gasnom mrežom. Ka svim kućama će biti urađeni polupriključci ili priključci, u zavisnosti da li je neko domaćinstvo već sklopilo ugovor sa ovim preduzećem o korišćenju usluga.

Prema rečima Kovača, uvođenje gasa u ulicu, je dobro i sa aspekta zaštite životne sredine, jer se smanjuje zagađenje vazduha.
„Svedoci smo da je kvalitet vazduh sve lošiji, tokom zimskog perioda zagađenje se značajno poveća, a kao posledica loženja čvrstih goriva – uglja, drva… Gas je čistiji energent i na neki način ćemo koliko – toliko uticati na smanjenje tog zagađenja vazduh oko nas kojeg se, moramo priznati, setimo tamo u januaru i februaru, kada zaista počne da nam to smeta“, priča dalje on.

Celom dužinom ulice Mačvanski kej, kompletno je rekonstruisana i urađena nova atmosferska kanalizacija.
Pred samom osnovnom školom postavljena su dva ležeća policajca, kao i više vibrirajućih traka. Pešački prelaz biće obeležen i kod starog groblja.
U sklopu svih navedenih radova pristupilo se izgradnji mini pijace u centru mesta. Za sad je odrađena priprema za betoniranje koje se očekuje čim budu završeni radovi na postavljanju šahtova.

„Ne bih da licitiram kada će pijaca biti betonirna, jer izvođač radova trenutno radi na postavljanju šahtova u ulici Mačvanski kej, ali svakako će biti uskoro. Pijaca će imati za naše potrebe dovoljan broj tezgi, odnosno osam ukupno i zakup se do Nove godine neće naplaćivati“, kaže Kovač.

Javno komunalno preduzeće „Komunalije“ uredilo kapelu

Radovi na renoviranju kapele u Mačvanskoj Mitrovici u vrednosti od 400.000 dinara realizovani su tokom septembra meseca.

Radi se o kapeli smeštenoj na samom mesnom groblju, a koje je u nadležnosti Javnog komunalnog preduzeća “Komunalije”.

Radovi su u potpunosti i finansirani od strane “Komunalija”, a izvršeni su na inicijativnu saveta mesne zajednice najvećeg mesta u severnoj Mačvi. Inicijativa je pokrenuta nakon brojnih pritužbi meštana, jer na ovom objektu koji je izgrađen pre četiri decenije, odnosno 1980. godine do sada nije bilo većih ulaganja.

„Bilo je u prethodnom periodu brojnih i sasvim opravdanih pritužbi građana da se kapela nalazi u jako lošem stanju. „Komunalije“ kao javno preduzeće posluje u okviru određenih zakona i oni moraju da predvide u svom programu sredstva za radove. Početkom godine ta sredstva za kapelu u Mačvanskoj nisu bila opredeljena, jer prosto tada još uvek nije bilo poznato da će te preduzeće preuzeti brigu o našem groblju, međutim kako su usvojili izmenu plana poslovanja uvrstili su kapelu u svoj program, iako se papirološki kapela i dalje vodi na mesnoj zajednici. Na neki način oni nisu bili u obavezi da nam izađu u susret i urede je“, objašnjava Kovač.

Kapela je kompletno okrečena spolja i iznutra, izvršeno je mašinsko pranje granitnih ploča, sređena rasveta, a takođe okrečene su i uređene prostorije za sveštenika.

“Zadovoljni smo izvršenim radovima, sada je kapela dovedena u jedno pristojno stanje i potrudićemo se da je takvu i održimo. Neophodno je da se i sam prostor oko nje redovno uređuje i da meštani malo povedu računa o otpadu koji ostavljaju za sobom”, rekao je Kovač.
Nakon samog renoviranja u neposrednoj blizini kapele postavljena je i tabla namenjena partama.

Nova javna rasveta za stanovnike Mačvanske Mitrovice

U okviru projekta javno – privatnog partnerstva koji su sklopili lokalna samouprava i konzorcijum dve firme – „Esco Elios“ iz Novog Sada i „Keep light“ iz Beograda u Mačvanskoj Mitrovici, kao i u svim ostalim mesnim zajednicama na teritoriji grada Sremska Mitrovica biće postavljena kompletno nova led rasveta.

„Prethodnih godina smo uz pomoć grada uspeli sa rekonstruišemo deo rasvete u naseljenom mestu Krivaja. Međutim, sada kroz ovaj projekat menja se kompletna rasveta u celom mestu. To je za nas vrlo bitno zbog delova Mačvanske u kojima postojeća rasveta nije na zadovoljavajućem nivou. Nekadašnje živine sijalice se menjaju i na njihovo mesto dolazi efikasna led rasveta“, objašnjava predsednik.

On dodaje da će se nakon postavljanja rasvete izvršiti kontrola svetiljki, kako bi bile zamenjene one koje ne rade, odnosno kako bi sve bile u funkciji.
Sve ukupno 526 svetiljki će biti promenjeno ukupno u Mačvanskoj Mitrovici.

Možda Vam se svidi i