Uz rigorozne mere, epidemija u Srbiji pod kontrolom za dva meseca

Od strane Ozon
0 komentar

Ako se u potpunosti budu sprovodile i poštovale sve uvedene mere, epidemija korona virusa u Srbiji će za mesec ili dva biti pod kontrolom, kažu kineski stručnjaci u borbi protiv Kovida 19 koji borave u našoj zemlji, uz ocenu da situacija u Srbiji daje mnogo više optimizma u poređenju sa Italijom i Španijom i Italijom jer je, kako ističu, država uložila velike napore i pokazala dobar pristup u prevenciji i kontroli epidemije.

Printscreen covid19.rs

Kineski eksperti predlažu uvođenje rigoroznijih mera, poput produženja policijskog časa na 24 sata, pojačanu kontrolu kretanja građana koji dolaze iz inostranstva i smeštanje svih zaraženih iz kućne izolacije u privremene poljske bolnice.

Šef delegacije kinesog tima stručnjaka iz Kine,među kojima su epidemiolog, pulmolog, psiholog i specijalisti drugih oblasti, koji su pre dve nedelje došli u Srbiju, Peng Džićijang kaže da je rast broja zaraženih u našoj zemlji rezultat povecanog broja testiranih osoba.

‘’Kako se povećava broj testiranih tako se povehava i broj potvrđenih slučajeva virusa Kovid 19, a samim tim je i veći broj hospitalizovanih pacijenata’’, kaže Peng u razgovoru za Tanjug putem skajpa.

Prema njegovim rečima, da bi Srbija stavila epidemiju pod kontrolu potrebna je jača kontrola građana koji dolaze iz inostranstva i napominje da bi oni trebalo da budu u kolektivnoj, a ne u kućnoj izolaciji.

‘’Ukoliko se izvor zaraze ne stavi pod kontrolu i ako se ne budu doslednije sprovodile mere karantina, epidemija može da se produži na duži rok’’, napominje Peng koji je zamenik direktora Instituta za prevenciju i kontrolu zaraznih bolesti pri Centru za kontrolu i prevenciju bolesti provincije Guangdong.

Kako kaže, broj zaraženih u Srbiji raste, ali brzina tog rasta nije progresivna što, ističe Peng, pokazuje da mera zabrane kretanja ipak daje efikasne rezutate.

Dodaje da su u Kini primenjivane strože mere zabrane kretanje garađana koji dolaze iz inostranstva kako bi se izbeglo stvaranje novih zarišta.

‘’Ako se produži trajanje policijskog časa i uvedu strože mere epidemiološkog nadžora i kontrole kretanja, to će mnogo bolje uticati na stavljanje epidemije pod kontrolu’’, kaže Peng.

Smatra da pacijenti sa blažim simptomima infekcije ne treba da budu u kućnoj izolaciji, već da budu smešteni u mobilne bolnice kako bi se sprečilo širenje zaraze na članove njihovih porodica.

covid19.rs

You may also like