Uspravimo Bešenovo – apel za pomoć u obnovi zadužbine Nemanjića

Od strane Ozon
0 komentar

Manastir Bešenovo na Fruškoj gori objavio je apel za pomoć u obnovi ove svetinje koja je počela pre osam godina. Za ovu godinu planira se i izrada kamenog ikonostasa sa pripadajućim ikonama, izrada poda u hramu kao i početak izgradnje velikog konaka kakav je nekada bio u našem manastiru.

Takođe, u budućnosti predstoji i freskopisanje hrama i njegovo oblaganje sigom.

Manastir je, po predanju, podigao kralj Dragutin Nemanjić, koji je upravljao Sremom. Smestio ga je na jednom od glavnih izvorišta vode koja su napajala stari Sirmijum, danas Sremsku Mitrovicu. Krst manastira Bešenovo pominje se još 1292. godine, dakle upravo u doba Dragutinovo.

Manastir je u Drugom svetskom ratu zapaljen i bombardovan, a posleratne vlasti su, prećutno, odobrile razvlačenje cigle i drugog građevinskog materijala. Manastiru je tada oduzet i kompletan zemljišni posed.

2013. godine završeni su arheološki radovi i izliveni su temelji hrama te izgrađene privremene prostorije za smeštaj radnika i noćenje i život monaha.

U narednim godinama, zahvaljujući donacijama vernog naroda ozidan je, pokriven i omalterisan hram te izgrađen niz ekonomskih objekata za smeštaj alata, mašina, zimnice. Takođe izgrađen je i pirg sa kelijama i radionicama te biblioteka i trpezarija sa pripadajućom kuhinjom.

Paralelno sa građevinskom obnovom radimo i na duhovnoj i kulturnoj obnovi. Uz redovna bogoslouženja manastir je i organizator niza kulturnih manifestacija sa pravoslavnom tematikom. „Bešenovska prinošenja“, je pesnička manifestacija koja je za pet godina postojanja izrasla u najveći događaj pravoslavnog pesništva, a koja svake godine rezultira i zbirkom pesama koju tradicionalno izdaje manastir. Takođe u manastiru održano je niz slikarskih kolonija i fotografskih okupljanja.

Eparhija Sremska – Srpski pravoslavni manastir Bešenovo,

Žike Begojevića BB, 22212 Bešenovački Prnjavor, Srbija PIB: 102689206 , Matični broj: 08224722 , Žiro račun: 340-11007646-60

Novčani prilozi za pomoć obnovi manastira Bešenovo mogu da se uplate na sledeće račune:

1. dinarski račun broj:

340-11007646-60

otvoren kod Erste banke.

2. Devizni račun Manastira Bešenovo i bankarska instrukcja za uplate iz inostranstva je:

CORRESPONDENT BANK FOR (EUR, USD, JPY, AUD, DKK, CAD) INCOMING PAYMENTS:

SWIFT CODE: GIBAATWG ERSTE GROUP BANK AG WIEN, AUSTRIA

ACCOUNT OF THE BENEFICIARY WITH:

SWIFT CODE: GIBARS22

ERSTE BANK A.D. NOVI SAD

BENEFICIARY:

IBAN: RS35340000001101007936

NAME: SRPSKI PRAVOSLAVNI MANASTIR BEŠENOVO

ADDRESS: ŽIKE BEGANOVIĆA BB, BEŠENOVO, SERBIA

Za pomoć u građevinskom i drugim neophodnim materijalima možete se obratiti se igumanu Arseniju Matiću na sledeće brojeve: 063/366-213 i 065/803-23-27.

RTV/besenovo.org

Možda Vam se svidi i