Slave će ove jeseni i zime biti proslavljane u specifičnim okolnostima, a preporuke struke su jasne – krsnu slavu trebalo bi obeležiti uz poštovanje propisanih epidemioloških mera. Epidemiolog dr Radmilo Petrović upozorava da slave treba slaviti u krugu porodice, s manjim brojem gostiju, bez ljubljenja, sa odstojanjem, uz obavezno pranje ruku.

– Sveća, kandilo i tamjan treba stalno da gore, jer emituju one jone koji na neki način sterilišu vazduh – ocenjuje epidemiolog.

Starešina Crkve Svetog Đorđa u Beogradu Vladimir Levićanin podseća da vera nalaže proslavu u krugu porodice, bez organizovanja velikih proslava, a slavu se neki poslednjih godina organizovali čak i u kafanama. Ističe da je ovo prilika da se vratimo starim običajima, slavlju s manjim brojem gostiju, kako bismo se više posvetili jedni drugima.

– Slavu u vreme epidemije treba proslaviti u krugu porodice – uz sveću, osvećen kolač, žito i broj gostiju u skladu s preporukama. Moramo biti odgovorni i ne smemo dovoditi svoj život i život svojih bližnjih u opasnost, jer slaviti slavu i verovati u Boga znači činiti dobro drugim ljudima i svedočiti ljubav – kaže Levićanin i dodaje da se u ovom trenutku ne zna da li će sveštenici ići u domove da svete vodicu, jer to zavisi od epidemološke situacije, ali podseća da su za uskršnje praznike vernici dolazili u crkvu da uzmu vodicu. – Vernici će naći način da ono što je njima sveto ispoštuju – poručio je sveštenik.

Podsetimo, sezona slava može da uslovi i veći dolazak naših građana iz inostranstva, a kako su ranije upozorili članovi kriznog štaba, moguće je uvođenje nadzora za povratnike.

Činjenice/Pravila svetkovanja

– Smanjiti broj gostiju

– Ne treba se ljubiti

– Obavezno pranje ruku

– Obavezna fizička distanca

– Obavezno provetravanje prostorija

– Sveća, kandilo i tamjan stalno da gore

Tanjug

You may also like