ULAZAK U SRBIJU BEZ TESTA I IZOLACIJE?

Od strane Ozon
0 komentar

Nakon blagog porasta broja zaraženih poslednjih dana zbog izbijanja lokalnog žarišta u Vranju, u Srbiji su juče otkrivena tek 34 novoobolela od 5.298 testiranih, to jest samo 0,64 odsto pozitivnih građana, što je najbolji rezultat još od 23. marta! Zbog dobrih rezultata krizni štab je predložio Vladi da se od petka ukine obavezno testiranje i samoizolacija građana prilikom ulaska u zemlju.

Nažalost, tri osobe su preminule u poslednjem danu, a 15 njih se nalazi na respiratoru. U poslednjih nedelju dana otkrivena su dva mikrožarišta – Leskovac i Vranje, zbog čega je juče sazvan i sastanak kriznog štaba. Nakon sagledavanja najnovijih rezultata, Vladi Srbije data je preporuka da se već od petka ukine testiranje i kućna izolacija od 14 dana za sve koji ulaze u zemlju.

– Počevši od 22. maja, za ulazak u Srbiju neće biti potreban negativan test, niti posebna dozvola kako za domaće, tako i za strane državljane. Svim osobama koje ulaze u Srbiju biće uručivana zdravstvena upozorenja u kojima se navodi da ulaze na teritoriju na kojoj virus još cirkuliše, kao i načini prevencije infekcije. Ova preporuka treba da bude potvrđena u četvrtak na sednici Vlade – saopštila je juče Vlada nakon sastanka kriznog štaba i dodala:

Besplatno za studente

S obzirom na brojna nagađanja koja su se ponavljala u prethodnim danima, krizni štab naglašava da nikada nije preporučio sankcije za nenošenje maski na otvorenom prostoru i da uvođenje takvih mera svakako nije u planu. Svi članovi, s lekarima na čelu, apeluju na građane da se ponašaju odgovorno prema sebi i drugima jer epidemija još nije završena.

PCR testovi na koronu, na lični zahtev građana Srbije i stranih državljana, koštaće 6.000 dinara na teritoriji cele Srbije, dok će za studente i maloletna lica testiranje i dalje biti besplatno, odlučio je krizni štab.

Dr Darija Kisić Tepavčević, zamenica direktora Instituta „Batut“, izjavila je da je jučerašnji procenat pozitivnosti od 0,64 odsto najniži od kada se vrši aktivan nadzor nad koronavirusom u Srbiji.

– Poslednjih dana smo imali nešto veći broj obolelih, ali to je isključivo zbog širenja infekcije unutar zatvorenih kolektiva, određenih radnih organizacija – rekla je Kisićeva i dodala da je poslednjih nedelja izuzetno povoljna epidemiološka situacija u svim delovima Srbije, da su svi indikatori povoljni, da epidemijski tok ide u željenom pravcu i da se nije razmatralo o pooštravanju mera.

Ona je apelovala na sve građane da se pridržavaju ličnih mera zaštite kojima će štititi i sebe i druge.

Možda Vam se svidi i