Učenik iz Iriga negativan na virus korona

Od strane Ozon
0 komentar

Ministar zdravlja Zlatibor Ločnar rekao je na konferenciji za medije da je učenik iz Iriga testiran na virus korona i da je njegov nalaz negativan.

Podsetimo, zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Milan Kovačević kazao je za RTS da je učenik bio na takmičenju u Puli u Hrvatskoj, nakon čega je osetio simptome. Nakon ovog saznanja, roditelji učenika dolazili su po decu i odvodili ih iz škole, dok su ostali učenici sami napuštali nastavu. Nezvanično RTS saznaje da je učenik testiran na institutu Torlak u Beogradu. U pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje je rečeno da još uvek nema zvanične potvrde da je učenik oboleo. „Jutros rano smo dobili informacije od direktorice škole da postoje indicije da je jedan učenik koji je bio na školskom takmičenju u Puli u Hrvatskoj ima simptome virusa korona. Za sada još uvek nismo dobili zvanične podatke, niti je od zvaničnih organa potvrđeno da li je učenik zaražen ili ne„, rekao je zamenik pokrajinskog sekretara za obrazovanje Milan Kovačević. Ističe da su preduzete sve opsežne mere po preporuci struke i nauke, a u školi u Irigu „Borislav Mihajlović Mihiz“ izvršena je dezinfekcija kompletnih prostorija. Direktorka Srednje stručne škole „Borislav Mihajlović Mihiz“ u Irigu, Isidora Birinji, potvrdila je za N1 da se kod učenika drugog razreda sumnja na prisustvo novog koronavirusa. On je od 23. do 26. februara boravio na školskom takmičenju u Puli. Po povratku u Srbiju, najpre se dobro osećao, ali je potom osetio simptome kašlja i prehlade. Od petka ne pohađa nastavu, rekla je Birinji za N1. „Sinoć su nam roditelji javili da će on biti primljen u Klinički centar Vojvodine zbog sumnje na prisustvo virusa covid 19. Uzorak je poslat na testiranje u Torlak i još nema potvrde da li je zaista u pitanju korona. Danas nam javljaju da se on dobro oseća„, navela je direktorka škole. Budući da je Irig malo mesto, informacije su se brzo proširile, pa veliki broj učenika jutros nije došao na nastavu. U školi navode da su još ranije pojačali higijenske mere i dodaju da su danas, u dogovoru sa epidemiolozima, sve prostorije dezinfikovane. U Srbiji je do jutros zabeleženo 24 slučajeva zaraze virusom korona.Autor: RTS

U nekoliko vojvođanskih škola je zvanično potvrđeno da je određen broj đaka u karantinu, zbog sumnje da su bili u kontaktu sa osobama koje su zaražene korona virusom.

Za sada nema potvrde da je neko i zaražen.

Kako piše 021.rs, u više škola u Novom Sadu i okolini, učenici i nastavno osoblje se nalaze u karantinu i na ispitivanju zbog sumnje na zarazu virusom korona, jer su bili u kontaktu sa zaraženima.

Iako nema zvaničnih potvrda svih informacija koje se mogu čuti, ispituju se kontakti učenika i nastavnog osoblja iz OŠ „Jovan Popović“, OŠ „Jožef Atila“, Srednje medicinske škole, Gimnazije „Isidora Sekulić“, Mašinske škole i OŠ „Miroslav Antić“ u Futogu, ali i dve škole u Sremu, piše Radio 021.

U novosadskoj osnovnoj školi „Jovan Popović“, na ulaznim vratima i na sajtu stoji obaveštenje u kom se, pored molbe da se ne šire dezinformacije i ne stvara panika, potvrđuje da je četiri učenika ove ustanove u karantinu „zbog ispitivanja da li su pozitivni na virus korona“. Takođe, navodi se da uprava škole nema daljih informacija. Učenicima se savetuje da koriste higijenske maramice, češće piju tečnost, a navodi se i da će se u narednim danima đaci ove škole više boraviti na svežem vazduhu.


Možda Vam se svidi i